17 jaar cel voor 2 verdachten van roofmoord Lunetten: 'Nul bekommering om het hevig toegetakelde slachtoffer'

Utrecht - Pascal G. en Bruno S., twee van de drie verdachten van de roofmoord op Yuval Accos in Lunetten, zijn veroordeeld tot 17 jaar celstraf. Daarnaast moeten zij de partner en een ander familielid een schadevergoeding betalen. De derde verdachte Younes B. werd vrijgesproken.
De rechtbank oordeelt dat de Utrechters G. en S. geen vooropgezet plan hadden om Accos te vermoorden, maar acht de twee wel even schuldig aan het medeplegen van gekwalificeerde doodslag. Het fatale geweld vond dit jaar plaats in de nacht van 12 op 13 april vorig jaar, maar ook in de dagen voorafgaand is er geld van Yuval gestolen.
Yuval werd de volgende dag door zijn partner in zijn slaapkamer gevonden, vastgebonden aan een poot van het bed met een trui over het hoofd. Hij was vreselijk toegetakeld, zo vertelde de rechtbank in een uiteenzetting. "Hij is hevig geslagen en geschopt in het gezicht, benen, armen, romp en buik. Hij moet vreselijke doodsangsten hebben uitgestaan."
De nabestaanden en de partner van het slachtoffer dragen dit hun hele leven als een schaduw mee.
Geldroof was het doel
Het was de twee verslaafden te doen om geld. De pinpas van Accos is drie dagen voor de fatale nacht al gestolen, waarna er 500 euro is gepind. Toen de pas geblokkeerd werd, kwamen de twee terug omdat ze meer geld wilden hebben. Op 13 april, terwijl Yuval zwaar toegetakeld in zijn slaapkamer lag, keerden ze overdag terug om een pinpas uit de brievenbus te vissen.
"Daarmee hebben zij laten zien dat zij zich op geen enkele manier om het welzijn van het slachtoffer hebben bekommerd", sprak de rechter. "Ze hebben zeer veel verdriet veroorzaakt. De nabestaanden en de partner van het slachtoffer dragen dit hun hele leven als een schaduw mee. Het moet voor de partner verschrikkelijk traumatisch zijn geweest."
Pascal
Zowel Pascal G. (42) als Bruno S. (53) hebben tijdens zittingen weinig tot geen openheid gegeven, wat de rechtbank hen zwaar aanrekent en wat ook de reden is om ze allebei te veroordelen tot 17 jaar celstraf. Over Pascal G. zijn rol heeft de rechtbank weinig twijfel. "Het is ongeloofwaardig dat hij geen geweld heeft gebruikt.
Er zijn sporen op veel verschillende bindmiddelen gevonden, hij moet wel een grotere rol hebben gehad dan hij zelf altijd verklaard heeft. Hij heeft geen volledige openheid gegeven, heeft pas maanden later gedeeltelijk bekend en daarna geprobeerd zijn rol zo klein mogelijk te maken."
Bruno
Bruno S. is op beelden van de lift te zien, zo geeft hij zelf ook toe maar hij heeft altijd ontkend met de dood van Yoval te maken hebben. Hij verklaarde bij de oude woning van G., die in hetzelfde complex gewoond had, langs te zijn gegaan voor post en achtergebleven spullen. "Ongeloofwaardig", oordeelt de rechtbank.
Er is een schoenenspoor van S. gevonden op een memobord, deze schoenen droeg hij zichtbaar op videobeelden later die dag en ook bij zijn aanhouding. Bij zijn aanhouding had hij een tas met een bloedspoor bij zich die ook op de liftbeelden te zien is.
De derde verdachte Younes B. werd volledig vrijgesproken, zijn betrokkenheid kon niet met zekerheid vastgesteld worden. Zijn DNA werd in een zogenoemd mengprofiel gevonden op een touw waarmee Yuval was vastgebonden. Maar dat touw kan ook door Pascal G. van huis zijn meegenomen. Door contact tussen de verdachten kan het DNA van B. op het touw zijn gekomen, stelt de rechtbank.
Schadevergoedingen
De rechtbank veroordeelde de twee ook tot het betalen van schadevergoedingen. Aan de partner van Yuval moeten de verdachten in totaal 32.500 euro aan shock- en affectieschade betalen. Een naast familielid van het slachtoffer heeft recht op 18.000 euro aan schadevergoedingen.
Als de verdachten zich niet bij het vonnis willen neerleggen, hebben zijn twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.