Verdachte (28) wordt vervolgd voor doden van Utrechtse Juan (58)

Onderzoek naar de dood van Juan in Utrecht.
Onderzoek naar de dood van Juan in Utrecht. © Koen Laureij
Utrecht - De 28-jarige man die is opgepakt voor de dood van Utrechter Juan Rivera-Trujillo wordt aangeklaagd voor doodslag of moord. De politie en het Openbaar Ministerie verdenken hem ervan dat hij het 58-jarige slachtoffer om het leven heeft gebracht.
Hoe Juan (58) om het leven is gebracht, is nog onbekend. Nadat er eind september een melding bij de politie binnenkwam dat hij al enige dagen niet was gezien, vonden agenten hem in zijn woning aan de Teugelhof in het centrum van de stad.
Het politieonderzoek leidde naar Frankrijk, naar de 28-jarige verdachte zonder vaste woon- en verblijfplaats. Hij werd aangehouden en direct aan Nederland uitgeleverd. De politie vermoedt dat de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden. "We denken wel dat er een bepaalde relatie is geweest", vertelde een woordvoerder van de politie eerder. "Maar wat voor relatie en hoe ze elkaar dan precies kenden, dat is nog de grote vraag." Een mogelijkheid is dat ze elkaar uit het Utrechtse daklozencircuit kennen.
Juan is geboren in Venezuela, maar woonde al vele jaren in Utrecht. Hij was een bekend gezicht in de Utrechtse binnenstad. Hij heeft op verschillende locaties gewoond, waaronder in kraakpanden. Sinds maart 2023 woonde hij op de Teugelhof in het centrum van de stad. Hij verkleedde zich soms als vrouw en ging dan als Claudia door het leven.
Op 2 februari staat de pro forma zitting voor de zaak gepland. De verdachte zit tot die tijd in voorarrest. Tijdens die zitting wordt besloten of zijn voorarrest wordt verlengd.

Een pro-formazitting is een rechtszaak in het strafrecht die plaats kan vinden voordat de maximale tijd dat een verdachte in voorarrest mag zitten verstrijkt. De zaak wordt door de officier van justitie voor de rechtbank gebracht, maar er vindt geen inhoudelijke behandeling plaats.