Inktzwarte dag voor TivoliVredenburg: 'Medewerkers probeerden slachtoffer dodelijke steekpartij nog te helpen'

© ANP
Utrecht - De schok is groot bij muziekcentrum TivoliVredenburg, na de dodelijke steekpartij vanmorgen vroeg. Een 41-jarige schoonmaker uit Utrecht kwam daarbij om het leven. Later in de ochtend hield de politie een verdachte aan. "Ons personeel is erg aangedaan, sommigen hebben nog geprobeerd het slachtoffer te helpen", vertelt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg.
Vanochtend vroeg werd Bartelse gebeld. "Ik kreeg te horen dat er iets heel ergs was gebeurd in TivoliVredenburg, een steekpartij. Al snel bleek dat het met dodelijke afloop was. Het is een inktzwarte dag, in eerste instantie voor de nabestaanden, maar ook voor onze medewerkers."
De eerste zorg ging uit naar het slachtoffer, het helpen van de politie en zeker ook het personeel. "Sommigen mensen waren nog aan het werk, hoorden ervan en hebben het slachtoffer geprobeerd te helpen. De politie en ambulances waren er heel snel bij, maar het was helaas tevergeefs."
Het incident maakt ongelooflijk veel indruk, zegt Bartelse. "Iedereen is erg aangedaan. Zoiets ingrijpends als dit maken wij natuurlijk ook nooit mee." Er is dan ook slachtofferhulp voor het personeel. "Ook hebben we samen met het schoonmaakbedrijf een plek ingericht waar mensen samen kunnen komen. Morgen is er nog een bijeenkomst om bij het incident stil te staan."
De tekst gaat verder onder de foto.
© RNU

Motief en toedracht

Het incident gebeurde na afloop van de programmering, rond 07.00 uur. Artiesten en bezoekers waren al vertrokken. Hoe de verdachte binnenkwam en wat de reden is geweest voor de steekpartij is onbekend.
"Ik mag niks zeggen over de toedracht, over de precieze plek waar het is gebeurd en over de verdachte", zegt de directeur van TivoliVredenburg. Hij wil wel kwijt dat het niet gerelateerd was aan het uitgaan of nachtleven.
Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg.
Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg. © Han Ernest

Afgelast

TivoliVredenburg heeft de negen concerten die vandaag op de planning stonden geschrapt. "Dit is geen dag voor muziek of feest, maar van stilstaan bij een heel naar incident. We zijn vanmorgen met een groot team beziggeweest om de artiesten en het publiek te informeren. Morgen is er alleen een besloten congres. Er waren geen concerten gepland. In principe pakken we daarna het programma weer op."
Vanmiddag zijn sommige bezoekers toch naar het muziekcentrum gekomen omdat ze niet op de hoogte waren. Zij zijn geïnformeerd en opgevangen in café Het Gegeven Paard, in de centrale hal. Ook bezoekers die vanavond naar TivoliVredenburg komen, zullen daar worden opgevangen.
Over de verdachte is op dit moment weinig bekend. Van zijn aanhouding is wel een foto op Instagram stories gezet door wijkagenten uit Utrecht-Noord. De politie laat weten nog uitgebreid onderzoek te doen naar de zaak en kan op dit moment nog geen update geven.
Aanhouding van de verdachte.
Aanhouding van de verdachte. © Politie Utrecht Noord (Instagram)