Aanhouding bij spontane tegendemonstratie in Utrecht

Tegendemonstranten op de Oudenoord in Utrecht
Tegendemonstranten op de Oudenoord in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Bij een demonstratie gisteren in Utrecht is één aanhouding verricht. In de stad waren meerdere protesten gaande.
Op het Jaarbeursplein voerde een groep van zo'n 60 mensen actie tegen transhaat. Dit was georganiseerd door Platform Stop Racisme en Fascisme.
Na afloop begaf een deel van de demonstranten zich richting Paardenveld voor een tegendemonstratie tegen Let Women Speak, een groep die demonstreert 'voor de waardigheid en privacy' van vrouwen en vindt dat vrouwen niet gehoord worden in het debat over 'privileges voor transgenders'.
Onderweg zijn demonstranten van Platform Stop Racisme en Fascisme door de politie tegengehouden, omdat gevreesd werd voor een fysieke confrontatie tussen beide groepen. Ze zijn naar een andere plek geleid. Iemand die bedreigingen uitte door een megafoon werd aangehouden
"Het demonstratierecht is een groot goed in Utrecht, ongeacht de inhoud van de demonstratie", schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. En: "We geven het recht om te demonstreren ruim baan en mede dankzij een forse politie-inzet heeft ook vandaag een ieder zijn mening kunnen laten horen zonder dat dit tot (ernstige) wanordelijkheden heeft geleid."