Bewoners Utrechtse schimmelflats krijgen groot deel huur terug

© Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het gerechtshof in Arnhem heeft bewoners van een flat in Overvecht voor een groot deel in het gelijk gesteld. De bewoners klaagden dat woningcorporatie Bo-Ex niets deed aan schimmel, tochtklachten en brandonveiligheid. Eerder gaf de kantonrechter de bewoners ongelijk, maar het gerechtshof heeft in hoger beroep een andere keuze gemaakt.
Een groep bewoners eiste van Bo-Ex een huurvermindering van 80% vanwege verminderd huurgenot. De rechter gaf de bewoners inhoudelijk grotendeels gelijk, maar matigde de schadevergoeding. “Het hof zal oordelen dat sprake is, dan wel is geweest van een gebrek aan het gehuurde vanwege een onvoldoende ventilatiemogelijkheid en vanwege brandonveiligheid, waardoor de huurders een verminderd huurgenot hebben gehad”, staat er in het vonnis. “In verband daarmee zal de huurprijs voor een beperkte periode evenredig (met 40%) worden verminderd.” Dat geldt voor een periode van maximaal twee jaar.
Advocaat Gor Gabrelian, die met een kantoorgenoot namens de bewoners optrad, is blij met de uitspraak. “Het vertrouwen dat de huurders in de rechtspraak hebben gesteld, wordt met deze uitspraak van het gerechtshof beloond”, zegt hij. Eerder verloor de advocaat een kort geding en de zaak bij de kantonrechter. Volgens hem heeft het geloond om door te zetten. “Na drie tegenslagen en een lang gevecht, trekken de huurders aan het langste eind.”
De flat aan de Hanoïdreef stond lang op de nominatie om gesloopt te worden, maar daar zag Bo-Ex uiteindelijk vanaf. Inmiddels zijn de gebreken aan de appartementen verholpen en is een renovatie gestart.