Utrechtse kaarsenmakerij wil met handgemaakte kaarsen de natuur in huis brengen

Luna, Giselle en Nicholas van kaarsenmakerij Brandt op hun werkplaats in Utrecht.
Luna, Giselle en Nicholas van kaarsenmakerij Brandt op hun werkplaats in Utrecht. © RTV Utrecht
Utrecht - De dagen worden korter en kouder: de perfecte tijd om op de bank onder een dekentje te kruipen en een kaars aan te steken. Het is dan ook een drukke periode voor kaarsenmakerij Brandt in Utrecht. De ambachtelijke kaarsenmakerij maakt duurzame geurkaarsen waarbij ze zich laten inspireren door de natuur.
Het ruikt zeker niet verkeerd in de Utrechtse kaarsenmakerij. "Vandaag hebben we kaarsen gemaakt met de geuren eucalyptus, citroen en lavendel", zegt oprichter Giselle Habraken. Ruim zeven jaar geleden besloot ze om haar werk in de veiligheidswereld achter zich te laten en een carrièreswitch te maken. "Het idee voor een kaarsenmakerij is ontstaan toen ik in New York was en een vriendin mij kaarsen leerde maken."
Bij het bedenken van de naam Brandt speelde meerdere factoren een rol: "Ik wilde een naam die mensen naar elkaar kunnen schreeuwen in een kroeg én die ze dan de volgende ochtend nog wel weten. Ook moest het internationaal uit te spreken zijn en wilde ik dat het iets te maken had met kaarsen."
Inmiddels hebben ze al meerdere collecties handgemaakte geurkaarsen uitgebracht. "Zo zijn we van Griekenland, door de Balkan en Frankrijk, naar Nederland gefietst voor onze nomad-collectie. De geurkaarsen roepen herinneringen op aan Europese bossen, bloemen, kruiden en velden." Als ode aan Europa, en om hun producten zo duurzaam mogelijk te maken, hebben ze de kaarsen gemaakt van koolzaadwas. Koolzaad groeit op verschillende plekken in Europa.

Najaarsdrukte?

Ze verkopen de kaarsen zowel online als in verschillende winkels. "Onze kaarsen liggen bij zo'n honderd winkels in Europa." Of ze het met een team van vijf parttime medewerkers extra druk hebben tijdens deze periode? "Dat valt wel mee", zegt Nicholas. "In de zomer is het ook heel druk, omdat we dan veel voorraad gieten als voorbereiding op de winter."
Voor de herfst- en winterperiode hebben ze wel rekening gehouden met de geuren. Zo hebben ze een kaars uitgebracht met de geur van dennen en amber en een kaars met een ceder- en kruidnagelgeur.

Tips voor de perfecte vlam

"Naast de juiste geur is een goede lont belangrijk voor onze kaarsen." Giselle legt uit dat ze bij de kaarsenmakerij bewust aandacht besteden aan de juiste dikte van de lont, maar dat mensen zelf ook wat kunnen doen om de kaars het beste te laten branden.
"Knip de lont altijd een stukje af voordat je de kaars aansteekt. Laat de lont branden totdat het eerste laagje van de was is gesmolten, tot aan de randen van het glas." Op deze manier 'onthoudt' de kaars in het vervolg hoe hard hij moet vlammen, laat Giselle weten.
Wat is volgens haar de schoonheid van kaarsen? "Het kan mensen op allerlei momenten helpen, troost bieden, doen ontspannen of plezier geven. Dat vind ik het allermooiste."
Onze verslaggever Robert Jan Booij was vrijdag langs bij de kaarsenmakerij.