Dementerende Utrechter beroofd van goud en horloges ter waarde van twee ton

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een dementerende man uit Utrecht is afgelopen zomer door twee vrouwen en een man beroofd van goud en horloges ter waarde van 200.000 euro. In de Utrechtse rechtbank bleken de drie verdachten familie.
Het dieventrio werd door de man binnengelaten toen zij op op 22 juli aanbelden bij zijn huis aan de Kleinesingel, aan de rand van de wijk Wittevrouwen. Toen een kleinzoon van de oude man een paar dagen later ontdekte dat allerlei kostbaarheden waren verdwenen, kon zijn opa zich niet meer herinneren hoe dat was gebeurd. Op beelden van de deurbelcamera waren een onbekende man en twee vrouwen te zien die het huis binnengingen.
Van de buit is niets teruggevonden. De kans is groot dat die is weggesluisd voor de diefstal werd ontdekt. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de dieven 43 kleine goudstaafjes en 25 horloges met een totale waarde van twee ton gestolen. Verder zijn sieraden, een envelop met contant geld en een kistje met medicijnen meegenomen.

Slachtoffer doelbewust gekozen

De vrouwelijke verdachten zijn de 44-jarige B.A. uit Utrecht en de 60-jarige W.M. uit Hengelo. De mannelijke verdachte is de 33-jarige M.J. uit Utrecht. De drie zijn familie van elkaar en werden kort na de ontdekking van de diefstal opgepakt.
Vandaag verschenen de vrouwen voor het eerst in een openbare zitting voor de rechter. De twee hebben allebei een strafblad, B.A. zat zelfs nog in haar proeftijd na een eerdere veroordeling wegens diefstal. Hun mannelijke medeverdachte heeft geen strafblad en mag vanwege zwaarwegende persoonlijke omstandigheden zijn proces in vrijheid afwachten.
De officier van justitie vermoedt dat de dieven het slachtoffer doelbewust hebben uitgekozen, vanwege zijn vermogen en zijn ziekte. Het is niet bekend hoe zij dat te weten zijn gekomen. Waarschijnlijk gebruikten ze een babbeltruc om bij de man binnen te komen.
Op camerabeelden is volgens de officier van justitie te zien dat de drie voor de deur staan. De man trekt vervolgens een hesje aan en belt aan, vervolgens worden zij binnengelaten. Een half uur eerder zou de man met het hesje bij een oudere vrouw in Zeist hebben aangebeld met de smoes dat hij voor de verwarming kwam. Deze vrouw vertrouwde het niet en liet hem buiten staan.

Ontkenning

De twee vrouwelijke verdachten hielden in de rechtszaal bij hoog en laag vol dat zij niet de vrouwen op de camerabeelden zijn. Ze zouden er door anderen zijn bijgelapt om een rekening te vereffenen of iemand anders buitenschot te houden, betoogde de advocaat van de oudste van de twee.
"Alle Roma-vrouwen lijken op elkaar, ik snap niet waarom jullie M.J. geloven", riep W.M. op verontwaardigde toon over haar mannelijke medeverdachte. Die is volgens haar aan de drugs en drinkt anderhalve liter wodka per dag. Hij vertelde de politie dat hij samen met de twee vrouwelijke verdachten op het moment van de diefstal bij het huis van het slachtoffer stond.
Ook de jongere vrouw bezweert dat zij niet in de woning is geweest en niets te maken heeft met de diefstal. Zij was destijds wel in de buurt, zegt ze. Maar dat was volgens haar om bij iemand in dezelfde straat drugs te kopen. De vrouw is al langere tijd verslaafd aan medicijnen, al heeft ze dat naar eigen zeggen tijdens haar verblijf in de gevangenis afgebouwd. Haar advocaat vroeg de rechtbank om de vrouw in afwachting van haar proces vrij te laten, zodat ze zich kan laten behandelen.

Recidive

Maar de rechtbank besliste dat beide vrouwen vast blijven zitten. De verdenkingen zijn te ernstig en er zijn serieuze aanwijzingen dat zij de mogelijke daders zijn, vindt de rechtbank. Ze zijn ook niet volledig open geweest in de verklaringen die zij hebben afgelegd. Met name voor de jongste vrouw is de kans groot dat zij opnieuw in de fout gaat als zij terugkeert naar haar gemeenschap. Er is geen behandelplek of een plek waar zij onder toezicht kan wonen beschikbaar. Haar familie zou haar de verkeerde kant op kunnen trekken.
De zaak tegen de drie verdachten wordt over drie maanden afgehandeld. Op 13 februari worden alle feiten en bewijzen uit het strafdossier uitgebreid besproken en komt de officier van justitie met de strafeisen tegen de drie verdachten.