Primeur Diakonessenhuis: apparaatje met nieuwe techniek neemt chronische pijn weg

Utrecht - Het Utrechtse Diakonessenhuis heeft een zeer ingenieuze oplossing in huis gehaald tegen chronische pijn. Als eerste ziekenhuis in Nederland biedt het een zogenaamde neurostimulator aan die analyseert hoe het lichaam reageert op elektrische stimulatie. Dit in tegenstelling tot neurostimulatoren die al langer worden gebruikt.
De neurostimulator bestaat uit twee draden op de zenuwbaan in de wervelkolom en een batterij die onder de huid op de onderrug wordt geplaatst. Het meet vijftig keer per seconde of er pijnsignalen worden doorgegeven aan de hersenen. Deze signalen worden 'op maat' verstoord met lichte elektrische impulsen rond het ruggenmerg.
Pijnsignalen bereiken hersenen niet
Artsen van het Diakonessenhuis hebben veel ervaring met de behandeling van chronische pijn en doen veel onderzoek naar nieuwe technieken. Er werd al gebruikt gemaakt van neurostimulatoren, het verschil is dat de nieuwe versie ook analyseert hoe het lichaam reageert op de elektrische simulatie.
Het gevolg is dat de pijnsignalen de hersenen niet bereiken en de patiënt minder of zelfs helemaal geen pijn meer voelt. Arts Edwin Verwijs, anesthesioloog en pijnspecialist, heeft de eerste patiënt al voorzien van het apparaatje. “Het geeft enorm veel voldoening als je ziet dat je daarmee je patiënt weer kwaliteit van leven kunt teruggeven!”
In totaal worden er jaarlijks negentig stimulatoren geplaatst, vijf tot tien daarvan zullen van deze nieuwe technologie zijn. Het apparaatje kan zo'n vijftien jaar op zijn plaats blijven zitten. Met name patiënten die zijn geopereerd aan een hernia komen voor de behandeling in aanmerking.