Muziek doet de zorgen vergeten in het AZC in Utrecht

Al muziek makend mensen meenemen naar de muziekavond
Al muziek makend mensen meenemen naar de muziekavond © RTV Utrecht
Utrecht - Samen muziek maken om even je zorgen te vergeten en met anderen in contact te komen. In de AZC's in Utrecht komen bewoners elke week samen om muziek uit alle windstreken te delen. Binnenkort treden ze op.
Muziek als bindmiddel in het AZC in Utrecht
De avond begint in de lange gangen van het AZC. Initiatiefnemer Jonás Bisquert loopt al gitaar spelend met een paar medemuzikanten langs de deuren om mensen enthousiast te maken om mee te komen doen of alleen te komen luisteren. Hij organiseert de muziekavonden al meer dan 10 jaar. "Ik ben zelf musicus, ik geef les op het conservatorium maar wat ik hier leer krijg ik nergens. Het is echt heel bijzonder, liedjes, nieuwe ritmes, nieuwe melodie, nieuwe harmonieën, dat is als musicus heel interessant. Er zijn heel veel kanten aan de muziek en daarmee help je ook iemand die hier woont die alleen maar kan wachten en die moet bewijzen dat hij ook iets meeneemt dat heel waardevol is.
Muziek geeft betekenis aan mijn leven
Mazis
Een van de muzikanten die vaak bij de muziekavonden te vinden is, is Mazis. Hij komt uit Iran en woont inmiddels een jaar in Nederland. "Ik vind het heel leuk om elke week samen te komen met mijn vrienden en samen te zingen. Ik kon niet zingen in mijn eigen land. Een paar jaar geleden heb ik een rockalbum uitgebracht. Door de invloed die het in de underground rockscene had, werd ik gearresteerd, net als 26 andere mensen, vrienden en mensen die met me samenwerkten. Daarna kon ik me niet meer uiten, tot ik erin slaagde te ontsnappen. Het is fijn dat ik in dit land mezelf en het leven in vrijheid kan ontdekken. Muziek geeft betekenis aan mijn leven. Ik ben heel dankbaar voor deze muziekavonden."
Semma treedt op
Semma treedt op © RTV Utrecht
Ook voor Semma, die uit Turkije gevlucht is, zijn de muziekavonden belangrijk. "Als je in een kamp woont en niets doet, dat is echt vreselijk. Het is niet goed voor de psychische gezondheid van mensen. Deze avonden helpen ons om ons thuis te voelen en muziek is goed voor iedereen. En nog meer omdat we zo nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Dat maakt me erg gelukkig. Tot ik hier kwam luisterde ik alleen naar muziek. Maar de mensen waren heel behulpzaam en zagen onze talenten. Ik heb wat vioollessen genomen. Dat was heel leuk. En ik ontdekte dat ik kan zingen. Dus ze duwden me elke keer het podium op om te zingen. Muziek betekent nu alles voor mij."
Muzicaz bij het Wilde Westen in Utrecht is op 2 december.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.