Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op Utrecht Centraal

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Op Utrecht Centraal is vanavond gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. Rond 18.00 uur verzamelden zich ongeveer 200 mensen in de stationshal. Initiator Naomi de Bruijn hoopt dat de aanwezigen met de actie hun "bezorgdheid en urgentie kenbaar kunnen maken".
Omstanders op het station zijn gevraagd op de grond rondom het groene bord 'immediate ceasefire' te gaan zitten. Twee mensen die tegen de demonstratie en bepaalde uitspraken waren, zijn na overleg met de politie weggegaan.
Ook op de stations van Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Groningen werd gedemonstreerd. In de hal van Amsterdam Centraal roepen de mensen onder meer 'cease fire now', 'from the river to the sea, Palestine must be free', 'Israel is terrorist' en 'Israel is crime'. De demonstranten hebben Palestijnse vlaggen meegenomen.

Dilemma voor NS en ProRail

De demonstraties plaatsen de NS en ProRail voor een dilemma, zo wordt in de brief geschetst. Ze leiden "mogelijk tot overlast en onveilige situaties voor demonstranten, reizigers, medewerkers en hulpdiensten". Aan de andere kant noemen de NS en ProRail dat demonstreren een grondrecht is dat terecht wettelijk zeer goed beschermd is.
Eerder meldde de NS al dat het station geen geschikte plek is voor een demonstratie. "Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom van reizigers in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega's."
De NS kan geen toestemming geven voor demonstraties of deze juist voorkomen. Dat gezag ligt bij onder meer bij de gemeente in kwestie.
De demonstratie op Utrecht Centraal duurde tot ongeveer 21.30 en is rustig verlopen.