Utrecht mag bouwen op CAB-gebouw, ondanks bezwaren over stikstofuitstoot

Utrecht - De bouw van 246 woningen bovenop het CAB-gebouw in Utrecht mag gewoon doorgaan. Dat heeft de rechtbank bepaald na bestudering van de omgevingsvergunning. Volgens de voorzieningenrechter hoeft stikstof geen struikelblok te vormen, zo lang de gevolgen zorgvuldig zijn onderzocht.
De Utrechtse Bomenstichting stapte naar de rechter omdat de bouw gevolgen zou hebben voor het natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen, een kleine 5 kilometer verderop.
Voorheen gold een bouwvrijstelling, waardoor er voor tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat geen vergunning nodig is. Maar die regel werd vorig jaar van tafel geveegd door de Raad van State. Sindsdien kan pas met bouwen worden gestart als de effecten van stikstof zijn beoordeeld.
Beoordeling uitstoot
Bij de bouw op het CAB-gebouw heeft de rechtbank gekeken naar de gegevens die de aannemer heeft gebruikt in de stikstofberekeningen. Het betrof bijvoorbeeld het type filter van de heistellingen en de uitstoot van het bouwverkeer op de Cartesiusweg.
De voorzieningenrechter vindt de berekeningen 'aannemelijk' en is het met de gemeente Utrecht eens dat de bouw niet tot meer stikstofneerslag leidt.