Crompouce blijkt beschermde merknaam, Utrechtse bedenker dreigt met rechtszaken

© ANP Foto
Utrecht - De Utrechtse bedenker van de populaire crompouce stapt naar de rechter om haar product te beschermen. Ulrika Menig registreerde de merknaam 'crompouce' in 2020 en plaatst nu een bericht op sociale media waarin ze zegt dit recht te zullen handhaven.
"Het product en de merknaam Crompouce mogen niet zonder toestemming van de officiële ontwikkelaar, mijzelf, gebruikt worden. En er wordt zeer zeker opgetreden tegen inbreuk van dit recht", schrijft Menig op de Instagrampagina van Bammetje Bakery.
De crompouce, een mix tussen een croissant en tompouce, is begin dit jaar groot geworden in Amsterdam bij bakker Van Maanen, mede door TikTok. Maar al jaren geleden zag de crompouce in Utrecht het levenslicht. In 2020 bij Bammetje Bakery.
Henk-Jan van Maanen, eigenaar van bakker Van Maanen, zegt dat ze inmiddels afspraken hebben gemaakt met Menig. Ze wisten niet dat er een merkrecht op zat en hebben het nu geregeld. "Sinds een week ongeveer, hebben wij nu ook het merkrecht." Dat heeft wel tot een prijsverhoging van de crompouce geleid, antwoordt Van Maanen desgevraagd.
De vraag is nu of andere bakkers en winkels ook afspraken gaan maken, waardoor ze een gedeelte van de opbrengst moeten afstaan, of dat ze het product wellicht uit het assortiment halen.

Deskundigen van Octrooicentrum Nederland, onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zeggen dat een patent (ook wel octrooi genoemd) bij dit product niet aan de orde is, omdat het niet gaat om een technische vernieuwing. Het aanvragen van een merknaam kan wel, en is ook gebeurd. De merkeigenaar kan optreden tegen mensen die de merknaam zonder licentie gebruiken.

Het modelrecht is ook aangevraagd en toegekend aan Bammetje Bakery. Dat gaat over het uiterlijk, de esthetiek. Wanneer de bedenker dit recht ook krijgt, dan mag je het product niet anders noemen en alsnog verkopen.

De merkrechthouder kan uiteindelijk degene die inbreuk maakt op het intellectueel eigendomsrecht daarop wijzen. Maar bakkers niet hoeven te wachten op een brief, maar kunnen ook zelf proactief naar Bammetje Bakery stappen voor een licentie. Uiteindelijk kunnen bakkers voor de rechter worden gedwongen om een schadevergoeding te betalen en/of het product uit de schappen te halen. Dat hangt ook van de eis af.