Bedenker van 'zorg goed voor elkaar'-coronaposter is terug met vredesboodschap voor Utrechtse ramen

© Fleur Boers
Utrecht - "Utrecht, zorg goed voor elkaar", stond op de poster die veel Utrechters voor hun raam hingen tijdens de coronapandemie. Een positieve boodschap in een roerige en verwarrende tijd. Initiatiefnemer Marije Lieuwens wil nu hetzelfde bereiken met een vredesboodschap. "Ik moet iets doen."
Lieuwens liep al met het idee rond sinds de oorlog in Oekraïne en kwam in actie toen de oorlog in Gaza vorige maand uitbrak. "Alles wat je nu voorbij ziet komen op televisie en social media, het grijpt mij enorm aan en dan wil ik iets doen. Maar wat kan je?", vraagt Lieuwens zich af. "Ik heb meegelopen in een demonstratie maar daar hoor je ook weer honderd meningen. Ik geloof dat in verwarrende tijden met polarisatie een creatief beeld mensen ook weer kan verbinden."
En dus koos Lieuwens voor een beproefd recept: een gratis poster. "Ik zocht een beeld waar ik me goed bij voel, een slogan waar ik me achter schaar. Het moest wel een nieuw beeld worden, al die oude beelden uit de jaren ’70 en ‘80 passen niet meer bij deze tijd. De boodschap 'Peace' klinkt misschien makkelijk, maar het is het moeilijkste doel. Wij moeten in ons land ook al 78 jaar hard werken om dat in stand te houden. De dialoog moet blijven, we moeten in gesprek blijven als samenleving."
De poster waar het om gaat, ontworpen door Max Kisman.
De poster waar het om gaat, ontworpen door Max Kisman. © Marije Lieuwens / Max Kisman
Voor het ontwerp benaderde Lieuwens de Utrechtse grafisch ontwerper en kunstenaar Max Kisman. "Utrecht is een echte designstad, heeft een grote academie waar veel goede talentvolle grafisch illustratoren vandaan komen. Het is de stad van de vrede, de Vrede van Utrecht is hier in 1713 getekend." En wat begon als 'een poster voor familie en vrienden' liep al snel uit de klauwen. "Ik ben er alweer een week mee bezig, ik was notabene jarig afgelopen dinsdag. Ik doe het niet voor mezelf of voor financieel gewin. Ik doe het omdat ik het belangrijk vind."
De poster is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar bij PUHA in de Voorstraat, Moving Gallery in de Monseigneur van de Weteringstraat en Het Hof van Cartesius in de Vlampijpstraat.