Vrouw die partner in De Meern doodstak voelt zich vrij in de gevangenis

Utrecht - "Ik zit in de gevangenis, maar ik voel me vrij in mijn cel. Naar omstandigheden gaat het oké." Dat zei de vrouw die een half jaar geleden haar partner in hun huis in De Meern doodstak, toen de voorzitter van de rechtbank haar vandaag vroeg hoe het met haar ging. Zij lachte er een beetje meewarig bij en wilde verder niets zeggen over de verdenkingen.
Het was de eerste keer dat de 51-jarige P.K. bij een openbare zitting in haar zaak aanwezig was. De opvallend kleine en tengere vrouw van Thaise komaf maakte een opgeruimde indruk in de rechtbank, waar ze gekleed in een zwart shirt met daaroverheen een groen hemd met rode bloemen plaatsnam.
Zelfverdediging of opzet?
De vrouw wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord of doodslag op haar 69-jarige partner Jos Schijf. Zij zegt zelf dat zij uit zelfverdediging handelde toen hij haar aanvloog. "Zij heeft bekend dat zij het mes in handen had dat belandde in het lichaam van het slachtoffer", merkte de officier van justitie zakelijk op. Maar volgens het OM was het geen zelfverdediging, maar gebeurde dat waarschijnlijk met voorbedachte rade.
Uit de reconstructie van het steekincident en het onderzoek van de anatoom-patholoog blijkt volgens de officier van justitie dat de verdachte haar veel grotere partner op de avond van 13 mei van achteren benaderde en met kracht in zijn hart heeft gestoken, terwijl hij zat.
"Het door de verdachte geschetste en tijdens de reconstructie uitgebeelde scenario" is volgens de officier van justitie in tegenspraak met de bevindingen uit het onderzoek. Die wijzen volgens de officier op "een opzettelijk levensdelict." Hoe dat precies is gegaan en wat de aanleiding was voor het drama, werd vandaag niet besproken.
Onderzoek is klaar
De rechtbank wil de moordzaak op 9 februari afhandelen. Alle feiten uit het onderzoek worden dan uitvoerig met P.K. besproken. Wat het OM betreft is het strafdossier van de vrouw gereed. Ook het onderzoek naar haar psychische toestand is afgerond. Het OM wil nog een getuige uit Thailand laten horen, maar ook zonder diens verklaring kan de inhoudelijke behandeling gewoon doorgaan.
Alleen de onderzoekswensen van de verdediging zouden nog voor vertraging kunnen zorgen. Advocaat Jaarsma wil mogelijk een onafhankelijke deskundige laten kijken naar de conclusies die de patholoog-anatoom heeft getrokken uit de verwondingen van het slachtoffer. Om te bepalen of dat nodig is, heeft hij om een gedetailleerde aanvullend verslag van de patholoog gevraagd
Vandaag waren ook weer een aantal nabestaanden van het slachtoffer in de rechtbank aanwezig. Zij worden bijgestaan door twee advocaten. De vier nabestaanden hebben nog niet besloten of zij een schadevergoeding zullen vorderen van de verdachte. Dat gaan ze binnenkort bespreken.