Dit jaar ruim helft meer faillissementen in provincie Utrecht

Utrecht - In de eerste tien maanden van dit jaar zijn ongeveer 60 procent meer bedrijven in ons land failliet verklaard ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In onze regio lag het aantal faillissementen ongeveer anderhalf keer hoger.
Tot en met oktober 2023 werden er volgens het CBS in heel Nederland 2679 faillissementen uitgesproken. Het aantal faillissementen lag ook hoger dan in 2021, maar wel weer lager dan in de jaren daarvoor.
In alle provincies gingen er in de eerste tien maanden meer bedrijven failliet dan in dezelfde periodes in 2022 en 2021. In onze regio waren er 217 faillissementen tussen januari en oktober van dit jaar, vorig jaar waren dat er nog 143 in dezelfde periode. Dat is een stijging van ruim 50 procent. Gelderland kent van alle provincies de grootste stijging van het aantal faillissementen: 359 dit jaar ten opzichte van 193 vorig jaar.
Bekijk hieronder de faillissementscijfers in de provincie Utrecht tussen 2019 en 2023:
Trend
De stijgende trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim een jaar gaande. Twee maanden geleden werd nog bekend dat zo'n tweehonderd Utrechtse ondernemers zich bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) in Woudenberg hebben gemeld met schuldenproblematiek. De bedrijven kregen in coronatijd belastinguitstel, maar moeten dat sinds september alsnog betalen. Het IMK zei destijds te verwachten dat veel bedrijven het niet gaan redden.
Michiel Hordijk van het IMK denkt dat het hoge aantal faillissementen met deze terugbetaling te maken heeft, al speelt nog een aantal andere zaken mee. "Ook het personeelstekort is een groot probleem, net als de hogere inkoopprijzen en omzetten die soms wat achterblijven. Of omzetten die juist goed zijn, terwijl de kostprijs te hoog is."
Veel ondernemers zien het niet meer zitten om nog te moeten werken voor het terugbetalen van die belasting
Maar er speelt ook een mentaal probleem, meent Hordijk. "Veel ondernemers zien het niet meer zitten om nog te moeten werken voor het terugbetalen van die belasting. Want daar overheen moeten ze ook nog eens een pensioen opbouwen. Als ze harder moeten werken omdat ze minder personeel hebben en de kostprijs zó hoog is dat die eigenlijk niet meer rendeert, dan zegt de ondernemer: ik gooi de handdoek in de ring, want als ik dit al red, moet ik nog eens jaren doorwerken om weer wat waarde te creëren."
Schuldenproblematiek anders
De ondernemers die zich bij het IMK melden, hebben vaak flinke schulden. Bij zzp'ers loopt die soms op tot 70.000 euro, bij ondernemers met personeel zelfs tot 150.000 euro. Toch is de aard van hun problemen anders dan in de periode vóór corona.
"De ondernemers die nu bij ons aankloppen, waren normaal gezien gewoon in staat om hun brood te verdienen. Voordat corona uitbrak, waren het juist ondernemers die al langer in zwaar weer verkeerden. De ondernemers die nu dus failliet gaan, zijn deze positie helemaal niet gewend en dat veroorzaak een ander soort stress."
Bekijk hieronder de faillissementscijfers in heel Nederland tussen 2019 en 2023: