Onderzoek naar HKU-docent vanwege wangedrag

© ANP
Utrecht - De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) laat onderzoek doen naar het gedrag van een saxofoondocent op het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn lessen zouden onder meer harde, ongewenste en soms seksueel getinte opmerkingen zijn gemaakt, meldt Pointer, het journalistieke platform van KRO-NCRV. De onderwijsinstelling meldt dat de docent gedurende het onderzoek niet voor de HKU werkt.
Het onderzoek volgt nadat drie alumni afzonderlijk van elkaar nare ervaringen met de man deelden met Pointer. Zij beschuldigen de docent van machtsmisbruik, vernedering en seksuele intimidatie. De verhalen beslaan volgens het tv-programma samen een periode van meer dan twintig jaar.
Meer dan tien oud-studenten schetsen een beeld van een docent "die onder de huid van studenten ging zitten en hen mentaal af kon breken", schrijft Pointer. Behalve ongepaste opmerkingen, was feedback vaak hard, persoonlijk en niet muzikaal onderbouwd. Volgens alumni zijn zij tijdens voorspeelavonden, ensemble- of groepslessen tot de grond toe afgebroken, geregeld ten overstaan van bekenden. Uit correspondentie blijkt ook dat enkele collega-docenten, vertrouwenspersonen, een tutor en het afdelingshoofd op de hoogte waren van de signalen.

Extern onderzoek

De HKU laat aan Pointer weten dat de nieuwe signalen niet bekend waren en dat een extern onderzoeksbureau momenteel een vervolgonderzoek doet. De docent zelf laat weten te zijn geschrokken. "Ik kan de anonieme meldingen niet plaatsen. (…). Ik sta achter het onafhankelijke onderzoek en heb uiteraard mijn medewerking daaraan toegezegd. Mijn werkgever heeft gevraagd dit onderzoek af te wachten alvorens verder inhoudelijk te reageren."
Pointer wordt aankomende zondag om 22.10 uur uitgezonden op NPO 2.

Reactie HKU

De HKU reageert op het nieuws met een bericht op hun website. "Het raakt ons zeer dat (oud)studenten ervaringen met ongewenst of onveilig gedrag hebben gehad tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag mag niet onbesproken en onbestreden blijven."
Verder staat er in het bericht dat ze de uitzending niet vooraf hebben gezien en dat ze zeer zorgvuldig willen omgaan met het onderzoek. Over dat onderzoek zullen ze geen updates melden.