Podcast Stadhuisplein: 'Lobby voor Ronald McDonaldhuis teveel op het sentiment'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Utrechtse politici die te maken kregen met een lobby vanuit het Utrecht Science Park over de plek voor het Ronald McDonaldhuis vinden dat die lobby te ver ging. Dat blijkt ook uit de podcast Staduisplein. Volgens Heleen de Boer (GroenLinks) werd er heel erg gespeeld met het sentiment rond zieke kinderen.
Zaterdag publiceerde RTV Utrecht een dossier over de vraag 'wie is er de baas op De Uithof?' Onderdeel van dat dossier is de zoektocht van het Ronald McDonaldhuis dat moet verhuizen van zijn huidige plek om ruimte te maken voor een parkeergarage. Het Huis, de universiteit, het WKZ en het UMCU wilden graag nieuwbouw in een weiland naast De Uithof, maar dat is natuur die natuur moet blijven.

Wie is de baas op De Uithof? In het hoofdartikel leggen we dat uit. Dat lees je hier.

De instellingen begonnen een lobby en startte onder andere een petitie, waarin lokale politici verweten werd dat ze bureaucraten waren. Eerder al liet oud-raadslid Jan Wijmenga weten dat hij deze lobby te ver vond gaan. Oud-fractievoorzitter Heleen de Boer (GroenLinks) sluit zich in de podcast Stadhuisplein aan bij die kritiek. Ze vindt het niet oké om bij dit soort lobby's op het sentiment te spelen. "Het sentiment van zielige kinderen, die anders hun ouders niet in hun buurt zouden kunnen hebben, dat als je hier tegen was, dat je dan tegen die kinderen en die ouders was." Ze zou zelf deze lobby nooit zo gevoerd hebben. "Je moet daardoor opboksen tegen een soort beeldvorming die je niet rond zo'n discussie wilt hebben."

Steun voor Ronald McDonald

Het probleem met dit frame is dat alle partijen in de raad namelijk voor een nieuwe plek voor het Ronald McDonaldhuis waren. Het bezwaar gold de locatie in het weiland. Dat de ouders van deze kinderen geholpen moeten worden, en dat er dus een Ronald McDonaldhuis moet zijn, stond steeds als een paal boven water.
Jan Henk van der Velden is de directeur van de Stichting Utrecht Science Park. Hij komt ook aan het woord in de podcast. Hij vindt dat er weinig mis was met de lobby. "Ik vind niet dat deze lobby te ver ging. Ik vond hem pittig, maar de belangen waren dan ook groot."