Na baas in eigen buik-stoepkrijt zegt SGP bezoek Utrechtse abortuskliniek af

© RTV Utrecht
Utrecht - Kandidaat-Kamerlid Diederik van Dijk van de SGP heeft een gepland bezoek aan een abortuskliniek in Utrecht afgezegd. Van Dijk wilde anti-abortusdemonstranten steunen. Na een tegendemonstratie van Partij van de Arbeid en GroenLinks besloot Van Dijk een andere locatie te bezoeken. Naar eigen zeggen om ongeregeldheden te voorkomen.
Een kleurrijke stoep in de Biltstraat. Vanmorgen hebben zo'n twintig politici van de Partij van de Arbeid en GroenLinks de tegels versierd met regenbogen, en leuzen als 'Baas in eigen Buik'. Dat deden zij vanochtend vroeg als reactie op de aankondiging van de SGP.
"Mogelijk is het feit dat we de stoep en het fietspad hebben volgetekend met regenbogen de reden voor SGP om het gesprek elders te voeren", aldus GroenLinks-PvdA. Zij spraken met buddies die vrouwen begeleiden naar de kliniek.
© RTV Utrecht
"We waren er heel vroeg omdat we niet wilden dat bezoekers van de kliniek er last van zouden hebben", vertelt PvdA-raadslid Hester Assen. Lilianne Ploumen, voormalig PvdA-minister en huidig Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks hielpen ook mee.

'Afschuwelijke verkiezingsactie'

"Baas in eigen buik", roept een fietser naar drie anti-abortusdemonstranten. Pro-life wakers noemen ze zichzelf. Ze staan niet direct voor de kliniek maar een paar honderd meter verderop.. "We staan op afstand omdat we niet meer voor deur mogen staan", vertelt één van hen. De drie staan er elke week en proberen vrouwen te overtuigen geen abortusbehandeling te ondergaan. "Het is verschrikkelijk wat dat daar gebeurt."
SGP'er Diederik van Dijk wilde in gesprek met de 'wakers' om steun te betuigen aan mensen die volgens hem 'op een zorgvuldige en liefdevolle manier in gesprek gaan met vrouwen in een uiterst kwetsbare periode van hun leven'. De partij laat weten niet meer naar Utrecht te komen 'om ongeregeldheden te voorkomen'. Volgens Van Dijk zouden er tientallen pro-abortusactivisten zijn die zich agressief zou hebben gedragen. Om 09.30 uur zijn de enige demonstranten buiten de kliniek de drie anti-abortus 'wakers'.
De politici van GroenLinks en PvdA waren om 07.30 uur bij de abortuskliniek. Assen: "Juist in alle vroegte omdat we vrouwen die de kliniek bezoeken met rust willen laten. We willen hen met de tekeningen een hart onder de riem steken."
"We vinden het ook afschuwelijk dat de SGP er een verkiezingsactie aan verbindt", vertelt Assen. Volgens haar is het enorm intimiderend voor vrouwen die de kliniek bezoeken. "Het voelt voor mij alsof je terug in de tijd gaat. En we moeten strijden voor een recht waar ook mijn moeder en oma al voor gestreden hebben."