Minder geld uit Den Haag, dus krijgen 7000 Utrechters toch geen energievergoeding

Utrecht - Zo'n 7000 Utrechters die energiehulp ontvingen van de gemeente komen daarvoor dit najaar niet meer in aanmerking. Utrecht verruimde vorig jaar de norm voor energiehulp om meer inwoners te kunnen helpen maar dat is dit najaar niet haalbaar. "Helaas ontvangen we hiervoor minder middelen dan in 2022. Hierdoor is het financieel niet mogelijk om de verruimde inkomensgrens van 150 procent te hanteren", schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad.
Begin dit jaar is het eerste deel van de steun uitbetaald. Toen lukte het nog wel om huishoudens onder de verruimde norm te ondersteunen. De gemeente valt nu terug op de landelijke norm. Dat betekent dat 20.000 Utrechters die onder 120 procent van de bijstandsnorm vallen in december 800 euro ontvangen.
Problematisch
Marry Mos van de Armoedecoalitie vindt het erg jammer dat minder mensen geholpen kunnen worden. "Het zijn de lage middeninkomens die al voor veel regelingen buiten de boot vallen", zegt ze. "Als je een hoge energierekening hebt, is dit problematisch. Maar ik snap dat de gemeente genoodzaakt is om deze keuze te maken."
Mos hoopt dat de gemeente wil kijken naar uitzonderingen. Inwoners met een inkomen boven de norm kunnen door hoge vaste lasten alsnog weinig te besteden hebben. "Dat doet de gemeente bij de bijzondere bijstand en het zou prettig zijn als ze dat hier ook doen."
Wanneer kom je in aanmerking voor energiehulp?
De gemeente kijkt naar het netto-inkomen. 120 procent van de bijstandsnorm betekent dus dat je 20 procent meer mag verdienen dan het sociaal minimum om in aanmerking te komen voor de energievergoeding. De gemeente houdt deze norm aan om ook mensen te helpen die net boven de bijstandsnorm vallen en krap bij kas zitten. Als richtlijn noemt de gemeente Utrecht een maximaal maandelijks netto-inkomen van 1387 euro voor alleenstaanden. Daarnaast moet je ouder dan 21 jaar zijn en in Utrecht wonen. Het maakt niet uit of je een woning huurt of een koopwoning hebt. De voorwaarden voor energiehulp kunnen per gemeente verschillen.
Andere situatie
"We zitten nu in een andere situatie met niet dezelfde hoge nood als vorige winter. Toen zaten we in een unieke situatie, waarbij veel gezinnen in korte tijd met een generiek probleem zaten", zegt wethouder Voortman over de bijgestelde norm. "Omdat we minder geld beschikbaar hebben, hebben we besloten de groep mensen die energievergoeding ontvangen te verkleinen naar de huishoudens tot 120 procent van de bijstandsnorm."
Daarnaast benadrukt ze dat het Tijdelijk Noodfonds Energie opnieuw wordt geopend aankomende winter. Als een te groot aandeel van het inkomen naar de energierekening gaat, wordt een deel van de rekening betaald door de Rijksoverheid en energiebedrijven. Dat is een landelijke maatregel. Het is nog niet duidelijk wanneer de inschrijving voor deze hulp opent.
Maatregelen
De gemeente blijft op verschillende manieren ondernemers en inwoners ondersteunen. Bijna 90 procent van inwoners die recht hadden op energievergoeding hebben deze ook gekregen door campagnes met promotieteams in de wijken. Huiseigenaren krijgen hulp bij de verduurzaming van hun woning en er zijn zo'n 4700 energieboxen uitgedeeld met bijvoorbeeld ledlampen en tochtstrips. Ondernemers en maatschappelijke organisaties in de stad kunnen verschillende subsidies aanvragen om hun gebouwen de verduurzamen. Studenten kunnen energiecompensatie aanvragen via DUO.