Trucker lette niet goed op bij ernstig ongeluk A27 Utrecht, zegt het OM: 'Hogere verwachtingen van beroepschauffeur'

Utrecht - "Ik voelde dat ik stervende was en niet meer wakker zou worden. Ik wilde nog één keer mijn vader zien om vredig weg te kunnen zakken. Maar hij was er niet." Met deze woorden schetste een jonge vrouw haar herinnering aan het ernstige ongeluk op de A27 waarbij zij anderhalf jaar geleden zwaargewond raakte.
De chauffeur van een zware vrachtwagen met oplegger zag haar kleine Peugeot over het hoofd toen hij meerdere banen opschoof. De personenauto werd een eind meegesleurd, draaide om haar as en knalde tegen de betonnen wegafscheiding. Vervolgens botste de Peugeot tegen een andere auto. Door snelle reanimatie werd het leven van de vrouw gered, maar zij heeft blijvende gevolgen aan haar zware verwondingen overgehouden.
De trucker die het ongeluk veroorzaakte moest zich daarvoor vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden. De 56-jarige man uit Emmeloord zegt dat hij de auto van de vrouw nooit heeft gezien toen hij tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd naar rechts opschoof van rijstrook drie naar rijstrook zes, waar het slachtoffer reed. Hij zou steeds goed hebben opgelet en in zijn spiegels hebben uitgekeken toen hij van baan naar baan manoeuvreerde.
"Ik heb het niet met opzet gedaan, ik heb die auto nooit gezien", mompelde hij zacht in een rechtszaal die vol zat met vrienden en familie van zowel het slachtoffer als de verdachte. Maar als het aan het Openbaar Ministerie ligt, kruipt hij voorlopig niet meer achter het stuur.
Spiegels
Een onafhankelijke verkeersdeskundige, die door de verdediging in de arm was genomen, verklaarde dat de vrachtwagenchauffeur zich keurig aan de professionele instructies en wettelijke voorschriften had gehouden. Hij was kalm, had zich niet gehaast en reed met cruise control tussen de 82 en 83 km per uur. Hij had volgens de deskundige ook goed "gespiegeld", maar door de dode hoek naast de auto had hij niets naast zich gezien.
Maar volgens de officier van justitie en ongevallendeskundigen van de politie heeft de man te weinig gedaan om er zeker van te zijn dat hij tijdens de avondspits met zijn zware truck veilig een aantal rijstroken kon opschuiven. Hij stuurde in een vloeide beweging binnen twaalf seconden van baan 3 naar baan 6. Dat is volgens de officier veel te kort om je ervan te verzekeren dat er niemand naast je rijdt. "Van een beroepschauffeur mag en moet je heel veel verwachten", betoogde de officier van justitie. Volgens haar heeft de chauffeur absoluut niet opgelet: "Als hij door dode hoeken niets kon zien had hij zolang op zijn eigen rijbaan moeten blijven tot hij het wel kon zien."
Het OM stelt dat de chauffeur veel meer had kunnen en moeten doen om een ongeluk te voorkomen. De vooruitkijkspiegel waarmee hij kon zien wat er vlak voor zijn truck gebeurde was afgedekt, omdat hij zijn rolgordijn een stukje omlaag had getrokken tegen de felle zon. Als hij zijn houding en snelheid wat had aangepast had hij met zijn andere spiegels de omvang van dode hoek kunnen minimaliseren, legden de politiedeskundigen uit. Bovendien had hij vanaf rijstrook drie door zijn zijraam kunnen zien dat op rijstrook zes een personenauto met vrijwel dezelfde snelheid reed. "Hij verwachtte niet dat er andere mensen waren, want hij heeft er niet eens naar gekeken", concludeerde de officier van justitie.
In een emotionele verklaring vertelde het slachtoffer over de "immense en onuitwisbare gevolgen" van het ongeluk voor haar leven en dat van haar naasten. Door hersenletsel raakte het gezicht van de jonge vrouw verlamd en kon zij lange tijd haar ogen niet meer sluiten en normaal eten, drinken en praten. Ook raakte haar gehoor beschadigd en heeft ze last van evenwichtsstoornissen. Door beknelling van haar been zal ze blijvend worden geplaagd door zenuwpijnen. Na een lange revalidatie lukt het haar nu om het normale leven weer zo goed mogelijk op te pakken, maar ze zal nooit helemaal herstellen. Dat de chauffeur direct na het ongeluk weer achter het stuur is gekropen, vindt zij onbegrijpelijk.
Zeer onvoorzichtig
Volgens de officier is de Emmeloorder schuldig aan zeer onvoorzichtig rijgedrag, met een ernstig ongeluk met zwaar letsel tot gevolg. De rechtbank zou hem daarvoor een taakstraf van 160 uur en een jaar rijontzegging moeten opleggen. De verzekeraar van de werkgever van de chauffeur vergoedt de schade van het slachtoffer. Het slachtoffer eist van de chauffeur zelf nog een immateriële schadevergoeding van 1500 euro. Het OM vindt dat hij dat moet betalen. De officier van justitie nam het de man kwalijk dat hij na het ongeluk niet heeft geïnformeerd hoe het met het slachtoffer ging.
De advocaten van de chauffeur vroegen de rechtbank om hun client vrij te spreken, omdat hem niets te verwijten zou zijn. Wanneer de rechters hem toch schuldig vinden, zou er een geheel voorwaardelijke straf opgelegd moeten worden. Als hij een jaar niet mag rijden of een werkstraf moet uitvoeren, zouden de chauffeur en zijn werkgever daar financieel zwaar onder te lijden hebben, stelden de advocaten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.