Naast Truus van Lier krijgt nu ook nicht Trui van Lier een bloemenmonument voor verzetsdaden

Trui en Truus van Lier.
Trui en Truus van Lier. © Het Utrechts Archief
Utrecht - De Utrechtse verzetsstrijder Trui van Lier krijgt een bloemenmonument én de speeltuin in het Wilhelminapark in Utrecht wordt naar haar vernoemd. Dat meldt Nieuws030. In de Tweede Wereldoorlog hielp Van Lier zo'n 150 Joodse kinderen de oorlog door, door ze op te vangen in een crèche vlakbij het park. Daarna gingen ze door naar andere onderduikadressen.
Trui van Lier is de nicht van een andere bekende Utrechtse verzetsstrijder; Truus van Lier. Zij werkte in de Tweede Wereldoorlog in het verzet als koerier en wapensmokkelaar. In 1943 schoot zij een NSB'er dood. Voor Truus van Lier is er al een bloemenmonument: elk jaar wordt de naam Truus gespeld met narcissen aan de Catharijnesingel. Ook is er sinds vorig jaar een standbeeld van haar langs de singel.
Nu krijgt dus ook nicht Trui van Lier een bloemenmonument. Zij verdient het om geëerd te worden vindt historicus en journalist Jim Terlingen. "Trui heeft misschien wel meer impact gehad dan haar nicht Truus. Op een zachte manier hielp zij kinderen door de oorlog, niet op een heldhaftige manier zoals Truus." Terlingen heeft zich samen met Michèle van Lier hardgemaakt voor de komst van het monument. Op zijn site Nieuws030 wordt al langer gepleit voor een passend eerbetoon.

150 kinderen geholpen

In het begin van de Tweede Wereldoorlog richtte Trui van Lier een kinderopvang op, op Prins Hendriklaan 4. Daar ving zij Joodse kinderen op waarvan de ouders waren ondergedoken. Die werden later door leden van het verzet weer ondergebracht op andere onderduikadressen. Ze heeft hiermee zeker 150 kinderen door de oorlog heen geholpen.
Op 13 november, de geboortedag van Trui, worden de bloembollen voor het monument geplant. In totaal gaan drieduizend hyacintbollen de grond in. De bloembollen worden geplant langs de Koningslaan, vlakbij de plek waar de kinderopvang stond. In de lente komen de bloembollen uit en vormen in het blauw de naam van Trui.
Afgelopen maand werd de plek waar de bloemen komen al getest. Niet met echte bloemen, maar met een blauwe letter T van papier, die er neergelegd werd door initiatiefnemer Michèle van Lier. Zij is een kleindochter van een neef van Trui en Truus van Lier.
Initiatiefnemer Michèle van Lier test de blauwe letter T voor het bloemenmonument.
Initiatiefnemer Michèle van Lier test de blauwe letter T voor het bloemenmonument. © Jim Terlingen/Nieuws030
Naast het bloemenmonument zal ook de speeltuin in het Wilhelminapark naar Trui van Lier vernoemd worden. Dit zal gebeuren wanneer de eerste hyacinten uit de bloembollen komen. De speeltuin had tot nu toe geen naam.
Twee opvangkinderen van Trui van Lier in het Wilhelminapark
Twee opvangkinderen van Trui van Lier in het Wilhelminapark © Het Utrechtse Archief
Deze bekende plek in het park past goed bij het verhaal van Van Lier, zegt Terlingen: "Iets verderop zat de crèche waar Trui de joodse kinderen onderbracht. Zij nam de kinderen ook regelmatig mee naar het Wilhelminapark om te spelen."