Hertenkamp in Doorn gaat dieren afmaken: 'We kunnen niet anders'

Utrecht - Het hertenkamp op Landgoed Beukenrode in Doorn is geliefd. Tijdens een wandeling even langs de 'Bambi's'. Hartstikke fijn. Maar de eigenaar heeft een ongemakkelijke boodschap: de dieren worden afgemaakt. Volgend jaar al voor de bronsttijd. Maar waarom?
Het is het gevolg van het landelijke uitsterfbeleid van hertenkampen, zegt de eigenaar. "We kunnen niet anders. We hebben alle opties grondig onderzocht", verklaart Cornelis Jan Otto, voorzitter van het bestuur van Landgoed Beukenrode. "Omwonenden hebben we inmiddels ingelicht over ons voornemen." Hoe de dieren afgemaakt zullen worden, weet het landgoedbestuur nog niet.
De Partij voor de Dieren doet vanavond in de gemeenteraad een poging om te voorkomen dat de Doornse roedel wordt gedood.
Hertenkampverbod
Herten zijn bedoeld om in de vrije natuur te lopen en niet om omgesloten te worden in een klein kampje, stelt minister Adema. Hij besloot dat er vanaf 1 juli 2024 niet meer mag worden gefokt met herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe bijkomen. Door dit beleid zullen de hertenkampen langzaam verdwijnen, vandaar dat gesproken wordt van een uitsterfbeleid.
Zes vrouwtjes en één mannetje verblijven nu nog in het hertenkamp in Doorn. Fokken mag dus niet. Maar het mannetje weghalen zou het leven in de roedel verstoren en doet afbreuk aan de charme van het dierenverblijf, zegt de voorzitter van het landgoedbestuur. Dit doet de wenkbrauwen fronzen bij de Partij voor de Dieren. "Ik heb nog niet eerder gehoord dat het de roedel zou verstoren. En afmaken is ook niet echt charmant"
Otto zegt dat het bestuur van Beukenrode zich ook heeft ingespannen om de herten een ander heenkomen te bieden. "We hebben diverse landgoederen benaderd of ze de dieren konden overnemen, maar er was geen plek. Het uitruilen van dieren en verhuizen van dieren is daarnaast erg complex en stressvol."
Pruikgewei met monsterachtige omvang
Castreren van de bok dan? Dat is geen optie, zegt zowel het landgoedbestuur als de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Paul Blom: "Die kan dan zijn gewei niet meer jaarlijks afwerpen. Het afwerpen van het gewei wordt namelijk hormonaal gestuurd. Na castratie ontwikkelt zich dan een zogenoemd ‘pruikgewei’ dat na een paar jaar zelfs een monsterachtige omvang kan aannemen. Het dier lijdt daaronder en het ‘pruikgewei’ kan zelfs leiden tot de dood."
Een ander probleem is volgens het landgoedbestuur dat er wolven op de loer liggen. De wolven lijden volgens Otto aan het 'kippenrensyndroom', een killersmentaliteit waarbij het roofdier net zo lang bijt tot het stil is in de ren. In dit geval dus het hertenkamp. Zolang de reeën nergens heen kunnen en blijven rondrennen, blijft de wolf jagen. "We hadden sowieso moeten gaan omheinen. Dat kost 20.000 euro en daarvoor is geen subsidie."
Het landgoedbestuur gaat daarom voor de laatste optie: afmaken. "Dit is absoluut een onwenselijke reactie op het besluit van het Rijk", vindt de Partij voor de Dieren. De fractie vindt dat de mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden moeten worden. "Het gaat erom dat er niet gefokt mag worden. Uiteindelijk zal er toch eentje dominant worden. De kudde maar afmaken is wat ons betreft bizar."

Centenkwestie
De Partij voor de Dieren wil graag in gesprek met landgoederen om dit te voorkomen. Ook wil de fractie weten of er geld beschikbaar is. "Uiteindelijk is het toch een centenkwestie."
Fractievoorzitter Blom wil daarnaast van het gemeentebestuur vernemen wat het van het idee vindt om herten en andere niet-solitaire dieren, die niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan, op enig moment samen te brengen om eenzaamheid te voorkomen. "Natuurlijk alleen indien dit het welzijn van de dieren inderdaad bevordert."
Positief is dat er zeventien wilde reeën rondlopen op landgoed Beukenrode, stipt het landgoedbestuur nog aan. "Daarvoor hebben we ook een opening gemaakt. Deze dieren zullen straks dus te zien blijven."