Geen plek voor zwemtraining? Utrechtse zwemclub opent zelf het zwembad

Utrecht - Zwemles, zwemtraining, waterpolo, banenzwemmen, doelgroepzwemmen, recreatief zwemmen: het is druk in de Utrechtse zwembaden. Tel daar een personeelstekort bij op en er ontstaan problemen. Onderzoekers concludeerden vorig jaar al dat er te weinig zwemwater beschikbaar is. De Utrechtse zwemclub Zwemlust heeft een oplossing gevonden: ze trainen 's ochtends in alle vroegte als het zwembad eigenlijk nog gesloten is.
Om 05.30 uur liggen zestien zwemmers van de NK-selectie in het water van zwembad Den Hommel. Een jaar geleden was dat wel anders. Toen werden trainingen opgeschort. Inmiddels, na lang en veel overleg met de gemeente, is het gelukt. De zwemmers mogen buiten de openingstijden tóch gebruik maken van het zwembad.
Rond kwart voor vijf 's ochtends gaat de wekker van Linda. "04.44 uur om precies te zijn." Ze traint niet alleen bij de NK-selectie, maar is ook EHBO'er van dienst. Omdat de Utrechtse zwemclub traint voor het zwembad opent, is er geen zwembadpersoneel aanwezig. "Wij doen dus alles wat het zwembad normaal gesproken doet", zegt voorzitter Rendall Hofman.
Voorzitter is nu badmeester
Hofman is allang blij dat zijn zwemmers weer kunnen trainen en wil geen steken onder water uitdelen over het langdurige proces. Hij zit om 05.30 uur opgewekt langs de kant als bedrijfshulpverlener (bhv'er) van dienst. Elke dinsdag- en donderdagochtend houdt een van de bhv'ers toezicht. Terwijl dat eigenlijk de rol is van een badmeester.
Het vraagt best wat van de club om alles zelf te organiseren. "We moeten natuurlijk het zwembad openen, alarm eraf halen, spullen in het water leggen en de waterkwaliteit testen. Maar dat valt allemaal wel mee hoor", stelt Hofman gerust.
Zwemmers willen zwemmen, geen toezicht houden
Dan moeten er nog drie mensen, of functies, aanwezig zijn. Een EHBO'er, bhv'er en iemand die het diploma 'reddend zwemmen' heeft. Elke trainer heeft dat diploma, dus dat is relatief makkelijk. Maar om EHBO'er te worden, moet je best een lange opleiding volgen. Maar die mag wel mee zwemmen tijdens een training. De bhv'er moet langs de kant zitten en toezicht houden. En welke zwemmer heeft daar naast zes keer per week trainen nog tijd voor?
Zwemster Linda is de EHBO'er van dienst, maar heeft ook een bhv-diploma. "Gelukkig hebben we ook een aantal ouders met bhv en we hopen dat die aan de kant kunnen zitten zodat wij lekker kunnen zwemmen."
Financieel voordeel
Het vereist wat organisatie, maar de zwemclub heeft er ook profijt van. Door deze afspraak met de gemeente, die vorige week officieel is beklonken, krijgen ze 'dalurenkorting' op de huur van het zwembad. En omdat ze nu zelf het zwembadpersoneel zijn, hoeven ze die niet in te huren. Want dat was eigenlijk veel te duur, zegt Hofman.
En de zwemmers zijn tevreden. "Heerlijk", is langs de kant te horen. "Lekker voor het werk en voordat de kids naar school gaan al sporten", zegt Johan. "Ideaal dat we het nu zelf kunnen doen en niet meer afhankelijk zijn van anderen." Fayssal vult aan: "Heel fijn dat het nu kan. We zijn lekker hard aan het trainen." Na de training gaat hij naar zijn werk en vanavond staat hij weer in de sportschool. Allemaal met één doel: het NK halen.
Problemen bij Utrechtse baden
Het is al langer bekend dat er problemen zijn bij de Utrechtse zwembaden. In de zomer van 2026 moet er in het Maximapark een nieuw zwembad openen. Onderzoekers van het Mulier Instituut concluderen dat er een tekort is aan het aantal zwemplekken in de stad. "Vooral voor leren zwemmen en zwemsport is er meer behoefte aan zwemwater dan dat er beschikbaar is", zeiden onderzoekers al eerder.
De bouw van het nieuwe zwembad in Leidsche Rijn moet zorgen dat er in de toekomst genoeg zwemplekken zijn voor de ruim 470.000 inwoners die naar verwachting in 2040 in de gemeente wonen. Zo gauw het bad in het Máximapark af is, staat een renovatie gepland van de gemeentebaden Den Hommel en De Kwakel in respectievelijk 2032 en 2036.