Utrechtse opvang Oekraïeners loopt tegen grenzen aan: 'We doen er alles aan om buitenslapen te voorkomen'

© ANP
Utrecht - Al weken neemt het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt toe. Waar het in augustus nog om driehonderd mensen per week ging, gaat het nu al om meer dan zeshonderd per week. De Veiligheidsregio Utrecht voldoet ruimschoots aan de verzoeken van het Rijk, zegt directeur Jaap Donker. Maar om de druk te verlagen moeten andere regio's meer plekken aanbieden.
De opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat uiterst moeizaam. De Jaarbeurs in Utrecht zit al weken tegen de maximumcapaciteit aan. "De meeste mensen komen direct vanuit Oekraïne deze kant op. Ook is er een grote groep die een tijd in Polen heeft gezeten en nu doorreist", weet Donker.
"Oekraïners zijn over het algemeen goed geïnformeerd over de opvangplekken in Europa. Via appgroepen delen ze daarover informatie. Binnen de Europese Unie staat het hen vrij om te reizen naar plekken waar zij denken dat ze het beter hebben", aldus Donker. "En Nederland heeft het wat betreft opvangfaciliteiten goed voor elkaar."

'Grenzen zijn bereikt'

De Jaarbeurs speelt een belangrijke rol bij het coördineren en registreren van de instroom van de Oekraïense vluchtelingen. Vandaaruit worden de mensen geplaatst naar een andere locatie in de regio. "De Oekraïners blijven gemiddeld twee nachten in deze noodopvang en dan worden ze doorgeplaatst, maar alle plekken in de regio zitten vol. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen niet buiten hoeven te slapen, maar de grenzen zijn echt wel bereikt."
Donker vindt het dan ook zorgelijk dat er per 1 februari 2024 in totaal 97.000 opvangplekken gerealiseerd moeten zijn. Dat betekent dat er landelijk minimaal 7000 structurele plekken bij moeten komen. Demissionair staatssecretaris Van der Burg heeft de veiligheidsregio's daar bovenop dringend gevraagd binnen een paar dagen extra opvang te regelen. Bij voorkeur moet elke regio opvang organiseren voor tweehonderd mensen, in elk geval tot 1 januari. Op deze manier moet de druk op de opvang enigszins verminderen.