Bouwen in het groen? Over de strijd rond het Ronald McDonaldhuis

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Wie is er de baas in de Utrechtse Universiteitswijk De Uithof, oftewel het Utrecht Science Park? Is dat Universiteit Utrecht, de provincie of toch de gemeente Utrecht. Wij zoeken het voor je uit en presenteren de resultaten in zeven afzonderlijke artikelen. Een harde strijd voeren de provincie en gemeente Utrecht enerzijds, het Ronald McDonald Huis, de Universiteit en het UMC anderzijds over een nieuwe locatie voor dat Huis. In dit artikel lees je alles over die strijd, en wie er uiteindelijk de winnaar is.

Wie is de baas op De Uithof? In het hoofdartikel leggen we dat uit. Dat lees je hier.

De partners op De Uithof leiden in een recent verleden een gevoelige nederlaag, waarbij de politiek op zijn strepen gaat staan. Die partners winnen de strijd niet rond het Ronald McDonald Huis, een plek waar ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen kunnen verblijven, als die verpleegd worden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis of het Prinses Máxima Centrum. Dat Huis groeit uit zijn jasje, bovendien wil het UMC een nieuwe parkeergarage bouwen op de plek waar het Huis nu staat. En dus moet er een nieuwe plek komen.
Uit een onderzoek blijkt dat er veertien locaties op De Uithof in aanmerking kunnen komen. Het Ronald McDonald Huis laat vervolgens haar oog vallen op een weiland ten oosten van het Prinses Máxima Centrum. Dat weiland is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. En die waterlinie is inmiddels werelderfgoed. Daarnaast is het buiten de zogenoemde rode contour, oftewel het ligt in het groen, dat eigenlijk groen moet blijven.
Tekst gaat door na de afbeelding
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het Ronald McDonald Huis begint een lobby, openlijk gesteund door het UMC en de Universiteit Utrecht. Het nieuwe Huis moet en zal in dat weiland komen. De Utrechtse gemeenteraad twijfelt, maar Gedeputeerde én Provinciale Staten zijn duidelijk: er wordt niet gebouwd buiten de rode contour. Toenmalig gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks) zegt destijds: "Daar middenin (het groen, red.) dit realiseren dat gaat de eindstreep niet halen. We hebben ook al signalen gekregen van het ministerie dat ze dit echt niet zien zitten."

Petitie

Het Ronald McDonald Kinderfonds begint een petitie, die ruim 120.000 keer getekend wordt. Daarbij worden de tegenstanders van het bouwen in het weiland weggezet als 'bureaucraten', en dat is tegen het zere been van toenmalig raadslid Jan Wijmenga van de Christen Unie. "Bij die actie werden vreemde tactieken niet geschuwd", zegt hij nu. "De petitie die toen door het Kinderfonds, en met steun van USP-partners, werd gestart, was echt een hele vreemde zet. Daar zat geen enkele nuance in. De raad vond ‘bureaucratische regels belangrijker dan zieke kinderen', zeiden ze." Wijmenga vindt en vond dat frame geen pas hebben.
In eerste instantie wil de Utrechtse gemeenteraad het bouwen in het groen niet uitsluiten, maar een paar maanden later is er toch geen meerderheid meer te vinden die het plan goedkeurt. Als een nederlaag voor de USP-partners dreigt, gaan ze akkoord met nieuwbouw voor het Ronald McDonald Huis op nagenoeg dezelfde plek waar het nu staat en dus niet in het weiland waar ze het liefst zouden bouwen.