Make-over voor TivoliVredenburg: nieuwe entree en 'uitnodigende foyers' bij Grote Zaal

© TivoliVredenburg
Utrecht - Het oude gedeelte van TivoliVredenburg krijgt een make-over. Het muziekgebouw in het centrum van Utrecht staat nu nog met de rug naar de binnenstad, maar dat gaat veranderen: de vervallen, monumentale vleugel aan het Vredenburgplein wordt in ere hersteld en omgetoverd tot een nieuwe entree. Ook worden de foyers en ruimten rond de Grote Zaal aangepakt. Er is nog wel geld nodig: 100.000 euro.
"TivoliVredenburg heeft een prachtige grote zaal waar Utrecht ooit massaal voor stemde om die te behouden", vertelt directeur Jeroen Bartelse, doelend op het referendum dat in 2002 werd gehouden over de aanpak van het Utrechtse stationsgebied. "Het nieuwe gebouw werd toen om die grote zaal heen gebouwd. Dat is prachtig geworden, maar de foyers eromheen zijn toen niet aangepakt omdat er geen geld meer was. Tijdens de bouw heeft een deel van die foyers zelfs onder water gestaan, waardoor er veel schade is. Dat deel pakken we nu aan en daarmee creëren we een entree naar het Vredenburgplein."

Oorspronkelijke architect helpt mee

Bij de make-over is Herman Hertzberger betrokken, de architect van het oorspronkelijke Vredenburg-gebouw. "Hij is inmiddels 92 jaar en hij helpt ons mee." Hertzberger zat een paar dagen in de foyers om na te denken over het nieuwe ontwerp. "Dus de structuur van het gebouw dat zo karakteristiek is, zul je straks terugzien. Maar er komt wel veel meer glas, zodat het veel opener oogt. En aan de binnenkant maken we het veel comfortabeler."
Rond de Grote Zaal komt de oorspronkelijke houten vloer terug. Verder is het de bedoeling dat Utrechters vrij naar binnen kunnen lopen, om bijvoorbeeld een expositie te bezoeken, iets te drinken met vrienden of om te werken. Na de verbouwing is het pand ook duurzamer: zo komt er ledverlichting en wordt de isolatie van het pand verbeterd.

Crowdfunding

Voor een deel van de financiering is TivoliVredenburg een inzamelingsactie gestart. Bartelse: "Deze verbouwing kost natuurlijk geld en dat proberen we op allerlei mogelijke manieren te financieren. We hebben fondsen aangeschreven en daar hebben we wat van binnengekregen, de gemeente en bedrijven helpen mee en voor het laatste stukje hebben we een crowdfunding gestart." De inzamelingsactie begon vier dagen geleden en inmiddels is ruim 33.000 euro binnengehaald. "Dus het gaat hartstikke goed."
De verbouwing van de gevel moet in april starten en duurt naar verwachting twee maanden. "In die periode en de periode erna worden ook de omliggende straten aangepakt. Zo komt er nieuw straatmeubilair, er komt nieuwe verlichting en een deel van de oude stadsmuur wordt daar teruggeplaatst. En als het zomer is, gaan we het interieur aanpakken. In het najaar hopen we dan de nieuwe vleugel te kunnen presenteren aan het publiek."