Utrechtse biologische bierpionier De Leckere maakt doorstart

© De Leckere
Utrecht - Bierbrouwerij De Leckere blijft toch bestaan. In juni werd de bierbrouwerij failliet verklaard, maar inmiddels is duidelijk dat een aantal liefhebbers onder leiding van de oude hoofdbrouwer de handen ineen hebben geslagen voor een doorstart. Merkrechten, recepten en een beperkte voorraad zijn overgenomen door de nieuwe eigenaren. Er wordt wel nog gezocht naar een nieuwe locatie voor de brouwerij.
Goed nieuws voor liefhebbers van de Razende Swaen, een Gulden Craen of een ander biologisch (speciaal)biertje. Online is het namelijk alweer mogelijk om de bieren te bestellen. Tenminste zolang de voorraad strekt. Achter de schermen is Anne Rijsterborgh druk bezig om de productie zo snel mogelijk weer van de grond te krijgen. "Ik wil weer aan de slag", laat de voormalig hoofdbrouwer weten.
Nadat op 7 juni bekend werd dat de Utrechtse brouwerij failliet was verklaard, volgde algauw het nieuws dat er gekeken zou worden naar een mogelijke doorstart. Hoewel het merk in de afgelopen jaren steeds groter is geworden, gaf het faillissementsverslag een minder rooskleurig beeld. Al jaren draaide de brouwerij verlies. Bij de Belastingdienst was er een schuld van bijna 1 miljoen euro. Daarnaast moest er nog bijna een half miljoen worden overgemaakt aan de douane voor accijnzen. Ondanks dit alles, was er genoeg belangstelling voor de biologische bierpionier.
Reden voor het uiteindelijke faillissement zijn de sterk stijgende kosten geweest. Tijdens de coronapandemie moesten leningen genomen worden. Op het moment dat deze terugbetaald moesten worden, zorgde de oorlog in Oekraïne voor stijgende energieprijzen. Hierdoor gingen de prijs van glas en andere grondstoffen omhoog, evenals de personeelskosten.
De nieuwe eigenaren kondigen "met groot enthousiasme" de doorstart aan. Rijsterborgh, al zes jaar bij De Leckere aan het werk en tot voor kort dus als hoofdbrouwer, zal zich ontfermen over het brouwproces en zorgen voor "de kenmerkende smaken".
De brouwerij vierde vorig jaar nog haar 25-jarig bestaan. De nieuwe eigenaren verzekeren dat alle eerder opgedane kennis nog altijd de basis zal vormen voor de volgende 25 jaar en zijn vastberaden om "de kwaliteit van het biologische bier verder te ontwikkelen".