Utrechtse raad en burgemeester Dijksma botsen over Prins Bernhard

Utrecht - Wat te doen met de twee Utrechtse straten die vernoemd zijn naar Prins Bernhard? Die vraag houdt de Utrechtse gemeenteraad al een tijdje bezig. Onlangs dook de lidmaatschapskaart op van de prins van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Voor historici was de ontdekking van de kaart geen verrassing, maar in de publieke opinie zorgt hij voor commotie.
En zo gaan er stemmen op om de naam van de Prins Bernhardlaan en het Prins Bernhardplein in de Utrechtse wijk Zuilen aan te passen. Maar die stap gaat velen veel te ver. Wel is er een meerderheid in de raad die wil dat er in de straten bordjes komen met meer informatie over de prins, die tijdens de oorlog zij aan zij streed met de Nederlandse regering. Die had tijdens de bezetting zetel in Londen. Na de oorlog was de prins de held van Nederlandse verzetsstrijders vanwege die inzet in Londen.
Eerder zei burgemeester Sharon Dijksma toe om op een later tijdstip een bordje met achtergrond over de prins in overweging te nemen. Maar dat gaat raadslid Dirk-Jan van Vliet (D66) niet snel genoeg. Hij wil nu al de toezegging dat dat bordje er volgende zomer komt.
Historisch perspectief
Volgens hem staat onomstotelijk vast dat de prins lid was van de NSDAP, en is er dus geen reden om nog langer te aarzelen over een bordje. Historici plaatsen dat lidmaatschap in een historisch perspectief, de prins was al geen lid meer toen de Nazi’s hun oorlogsmisdaden begingen. Bovendien zou de prins lid geworden zijn uit opportunistische overwegingen en niet uit overtuiging.
Op 1 januari gaan de persoonlijke archieven van de prins open. De burgemeester wil dat moment afwachten, omdat dan meer duidelijk kan worden over het lidmaatschap en de motieven van de prins. Toch wil een meerderheid van de raad, dat het bordje er komende zomer staat. Volgens de burgemeester wordt dat dan waarschijnlijk een QR-code met een verwijzing naar de wikipedia-pagina van de prins. CDA-er Hessel Stellinga (CDA) zou dan ook graag een dergelijk bordje in de Ché Guévarastraat willen zien. Ché Guévara was een marxistische guerrillastrijder, en omstreden vanwege het geweld dat hij gebruikte.