Mogelijk financiële compensatie na fiasco met nieuwe Utrechtse parkeerapp

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Op verzoek van de VVD gaat wethouder Lot van Hooijdonk onderzoeken of mensen die parkeergeld betaald hebben voor hun bezoek gecompenseerd kunnen worden. De VVD vroeg omdat er veel problemen zijn met de nieuwe app en omdat het ongewenst is dat inwoners van de stad het parkeren van hun bezoek betalen.
Dat de nieuwe Utrechtse parkeerapp niet voldoet aan de verwachtingen was al langer bekend. Eerder heeft wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) in een brief laten weten dat ze de problemen die bij de invoering ervan ontstonden onderschat heeft. Maar vandaag trok ze tijdens een raadsvergadering het boetekleed aan. De parkeerapp is nodig als bezoekers van Utrechters met korting willen parkeren in een zone waar betaald parkeren geldt.

Gebruiksvriendelijker

Van Hooijdonk staat bekend als een wethouder die niet snel meebeweegt. Daarom was het vandaag des te opvallender dat ze een kritische motie van de VVD overnam. Fractievoorzitter Marijn de Pagter had een lange lijst met eisen. Zo wil hij een snelle oplossing voor het probleem dat bewoners in de app moeten betalen voor het parkeren van hun bezoekers. Daar hebben velen moeite mee, omdat ze dan het bedrag moeten terugvragen aan hun bezoek en dat een belemmering is.
En dus wil De Pagter dat de wethouder vaart maakt met een betere app waarbij bezoekers zelf kunnen betalen én kunnen profiteren van de bezoekerskorting. Ook wil de liberaal dat de wethouder de raad gaat informeren over de mogelijkheden van een tijdelijke financiële compensatie voor bezoekersvergunninghouders. Ook de gebruiksvriendelijkheid moet verbeterd en er moeten goede alternatieven komen voor mensen die geen gebruik van de app kunnen maken.
Van Hooijdonk voorzag dat het moeilijk wordt om de mensen te vinden die recht hebben op een dergelijke compensatie. Volgens haar zou een optie zijn als mensen die voor een ander betaald hebben zich dan zelf melden. Toch gaf ze aan dat ze deze motie zou willen uitvoeren, en dus op zoek gaat naar een compensatieregeling. Ze benadrukte nogmaals nadrukkelijk dat het met de app niet loopt zoals de bedoeling was. Later praat de raad uitgebreid over de parkeerapp.