SSH levert in Utrecht fors minder studentenwoningen op dan afgesproken

Studentenhuizen op de Ina Boudier-Bakkerlaan.
Studentenhuizen op de Ina Boudier-Bakkerlaan. © RTV Utrecht / Jasper Witte
UTRECHT - Studentenhuisvester SSH heeft minder studentenwoningen opgeleverd dan was afgesproken. In de periode 2020-2024 hadden er 1640 woningen gebouwd moeten worden voor studenten maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald, blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd.
Zoals in het hele land, heeft de SSH te maken met oponthoud bij bouwprojecten. "We hebben vertraging gehad bij het bouwen van High5 en De Kwekerij fase 3. Dat is helaas niets nieuws", zegt een woordvoerder tegen de krant. Daardoor zijn er met 962 nieuwe kamers iets meer dan de helft van de afgesproken 1640 bijgekomen. Deze week worden er nieuwe prestatieafspraken gemaakt met de SSH voor de periode 2024-2028.
De gemeente sprak eerder dit jaar de wens uit om voor 2030 zo'n 5300 studentenwoningen te willen bouwen, gelijk aan het huidige tekort. Voor 3500 woningen liggen er al plannen, zoals het nieuwe studentencomplex in Sciencepark. Daar moeten in 2025 921 woningen opgeleverd worden. Er is haast geboden bij de realisatie van woningen, ook omdat de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht elk jaar meer studenten aannemen.
Het grote tekort heeft de afgelopen jaren op landelijk niveau voor een afname van uitwonende studenten gezorgd. Dat daalde sinds 2016 van 53 naar 49 procent. Voor bijna de helft van de thuiswonende studenten is de betaalbaarheid van een woonruimte de belangrijkste reden om niet uit huis te gaan. Daarnaast geeft 20 procent aan dat er geen woonruimte beschikbaar is en zegt 19 procent geen behoefte te hebben om uit huis te gaan.