Wervelende muziek, een award en ABBA: dit moet je weten over het Regio Songfestival van vanavond

De kandidaten van Flevoland, Rijnmond en Groningen.
De kandidaten van Flevoland, Rijnmond en Groningen. © RTV Utrecht
Utrecht - Vanavond om 20.30 uur is de eerste editie van het Regio Songfestival in de Stadsschouwburg in Utrecht. Het belooft een groot muzikaal feest te worden. Maar wat kun je eigenlijk verwachten? Vijf vragen en antwoorden.

Wat is het Regio Songfestival?

Het Regio Songfestival is een grote muziekwedstrijd, georganiseerd door alle regionale omroepen. Het wordt een wervelende muzikale avond waarin de regio centraal staat. De afgelopen maanden hebben alle dertien regionale omroepen in de eigen regio gezocht naar de ultieme kandidaat die wordt afgevaardigd naar de finale van het Regio Songfestival.

Wie doen er mee?

De dertien deelnemers, op volgorde van optreden, zijn:
1. Fryslân, Melissa Pander – Foarby
2. Overijssel, Leon Moorman – Dat Ik Leef
3. Gelderland, AleXingt! – Treinreis
4. Zeeland, Smaakstof – Nacht Van De Nacht
5. Drenthe, Lisa Harms – Tot de zun uut giet
6. Limburg, Emmy Ackermans – ‘t Letste Rundje
7. Rijnmond, Remedy – Nooit Is Het Genoeg
8. Utrecht, Melanie Ryan – Achterom
9. Brabant, Sam & Merijn – Proost op het leven
10. Groningen, Wat Aans! – Wakker in Grunn
11. Flevoland, Abtin Salem – Kleurenblind
12. Noord-Holland ,Emma Koning –Mag het licht nog één keer aan
13. West, LIEN – Waar ben je dan
Hier kun je meer lezen over elke finalist.

Waar kan ik het Regio Songfestival kijken?

De liveshow is zaterdag 4 november vanaf 20.30 uur te zien via onze website en app, Facebook, YouTube en het televisiekanaal van RTV Utrecht en alle andere regionale omroepen. Het Regio Songfestival wordt gepresenteerd door oud-songfestivaldeelnemer Stefania Liberakakis en RTV Utrecht-presentator Riks Ozinga. RTV Utrecht-presentatrice Bernadette Keizer doet live verslag vanuit de green room, waar alle finalisten te vinden zijn.
Halverwege de avond is er een feestelijk gastoptreden van de band WeWant ABBA! De karakteristieke sound van ABBA wordt op deze avond uitgevoerd door de zangeressen Mandy Huydts en Sandy Kandau die de ABBA dancehits eigentijds onder handen hebben genomen. Mandy en Sandy hebben gezamenlijk een schat aan zang- en event ervaring, zo traden ze onder andere op tijdens het Eurovisie Songfestival in 1986 (Frizzle Sizzle).
De presentatoren van het Regio Songfestival.
De presentatoren van het Regio Songfestival. © Chantal Antonides en RTV-Utrecht

Hoe kan ik stemmen?

De winnaar van het Regio Songfestival wordt bepaald door verschillende vakjury's en de mensen thuis. Stemmen op de kandidaten kan tijdens de show via een sms, die in de uitzending bekend wordt gemaakt. Ook geeft een vakjury per provincie punten. Uiteindelijk wordt het puntenaantal voor tweederde bepaald door de vakjury en eenderde door het publiek thuis.

Wat krijgt de winnaar?

De winnaar gaat naar huis met een prachtige award en eeuwige roem. De award is speciaal door kunstenaar Nadine van Veldhuizen voor deze finale gemaakt. Een microfoonstandaard en fietstochtjes door Utrecht inspireerden haar voor het maken van de prijs voor het Regio Songfestival.
Het maakproces duurde slechts een paar weken, maar voordat Van Veldhuizen aan de slag kon moest ze eerst een idee uitwerken. "Ik kreeg bijna volledig carte blanche", vertelt Van Veldhuizen. "Ik ben begonnen met een microfoonstandaard en de kleuren van het Regio Songfestival. Vanaf daar ben ik aan de slag gegaan met de materialen waar ik graag mee werk."
Meer lezen over het Regio Songfestival? Klik hier.