Namen van slachtoffers Gaza op Jaarbeursplein Utrecht geschilderd

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Actievoerders hebben de namen van slachtoffers in de Gazastrook met spuitbussen krijtspray op het Jaarbeursplein in Utrecht gespoten. De actie is bedoeld om de omgekomen mensen in het gebied een naam te geven.
"We hebben hier de lijst van mensen die overleden zijn in Gaza en je ziet dat het complete families zijn", vertelt initiatiefnemer Leonie van Bruggen. Ze heeft een lijst met tientallen namen in haar hand, in de andere hand een graffitispuit. De namen worden in de kleuren van de Palestijnse vlag op de stenen van het Jaarbeursplein gezet.
Het artikel gaat verder onder de video:
Actievoerders willen slachtoffers Gazastrook een naam geven
Volgens Van Bruggen is er veel te weinig aandacht voor de persoonlijke verhalen van de slachtoffers in de Gazastrook. "Je hoort berichten over 300 doden, 50 mensen in het ziekenhuis, 1000 mensen die ontheemd zijn. Maar wij vinden dat ze een naam moeten krijgen, want het zijn allemaal mensen met een verhaal en een familie. Dat komt nu nog niet genoeg in beeld."
Gevraagd naar waarom er geen Israëlische namen op het Jaarbeursplein staan, zegt Van Bruggen dat zij vindt dat zij al genoeg aandacht in de media krijgen. "Die komen vaak met naam, toenaam, familiegeschiedenis en hun dromen in het nieuws, maar mensen in Gaza niet, dus daarom doen we dat hier vandaag."
De actie was niet aangekondigd bij de gemeente. Tijdens het spuiten kwamen politieagenten een kijkje nemen, maar de initiatiefnemers mochten hun actie gewoon vervolgen.
© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat