Hoe leer je kinderen de waarde van geld als het spaarvarken verdwijnt? 'Maak ze niet banger, wel slimmer'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - De dagen van het spaarvarken zijn geteld. Maar hoe leer je kinderen de waarde van geld als ze moeiteloos met hun telefoon of horloge afrekenen? Ouders van leerlingen van de Utrechtse basisschool De Beiaard breken zich daar het hoofd over in een workshop die wordt georganiseerd door De Volksbank.
De bank had al langer een financieel onderwijsprogramma voor de kinderen zelf en komt onder de noemer ‘Ouderwijs’ nu ook met praktisch advies voor hun ouders. Het online platform en de bijbehorende workshops moeten ouders leren hoe ze hun kinderen financieel wegwijs maken in de digitale wereld.
Dat betekent ook dat ouders zelf aan de bak moeten, zegt manager financiële educatie Hilde Krens. Ze moeten zich verdiepen in de wereld waarin hun kinderen zich bevinden. En dus zitten de ouders van De Beiaard dit keer zelf in de schoolbanken, waar ze zich buigen over onder meer loot boxes, geldezels en de kosten van een mobiele telefoon.

Waarde van geld

Wethouder Linda Voortman is ook bij de workshop aangeschoven omdat ze het initiatief steunt. "We vinden het als gemeente belangrijk dat mensen rond kunnen komen, maar ook dat iedereen weet hoe ze het beste met geld kunnen omgaan." Dat is lastig nu geld vooral bestaat uit cijfertjes op een bankrekening. "Ik heb een dochter van 8 jaar en hoor het ook van vrienden die kinderen hebben: hoe zorg je dat een kind leert wat de waarde van geld is?"
Veel vragen die de bank krijgt gaan dan ook over de omslag naar digitaal zakgeld. Hoe doe je dat? En waar begin je dan mee? "Ouders moeten natuurlijk vooral zelf weten hoeveel ze geven, maar we hebben wel praktische tips", zegt Krens. Ze raadt ouders aan om vroeg met contant zakgeld te beginnen. "Geef bijvoorbeeld 1 euro. En geef dat dan de ene week als een munt van 1 euro en de volgende week als tien keer 10 cent. Zo leren ze al jong de waarde van geld."
Wacht daarna niet te lang met de overstap naar digitaal zakgeld, zegt Krens. Ze bracht haar eigen advies in de praktijk en gaf haar kinderen al een pinpas toen ze rond de zes jaar oud waren. Is dat niet heel jong? "Vaak krijgen kinderen pas een pinpas als ze naar de middelbare school gaan. Maar daar is groepsdruk, gaan ze puberen en ben je ze kwijt."

Gelijk een spaarrekening

Wie vroeg begint, kan zijn kinderen het meest bijbrengen. "Leer ze om overzicht te houden. Laat in de app zien dat het geld bij jou wordt afgeschreven en bij hen wordt bijgeschreven." Krens adviseert ook om een telefoonabonnement van de rekening van het kind te laten lopen, zodat het zelf ziet wat de kosten zijn. "Het is ook handig om ze gelijk een spaarrekening aan te laten maken, zodat ze zien dat ze ergens voor sparen."
Een miskoop is vervolgens ook prima. "Dan ervaren ze dat het rommel is wat ze hebben gekocht. Zakgeld is leergeld. Vergelijk het ook met leren fietsen, je kunt ze ook niet eeuwig vasthouden," zegt Krens.
Haar belangrijkste advies? “Praat over geld en doe dat vooraf. Dus niet bijvoorbeeld als het scherm van hun mobiele telefoon al kapot is, want dan ontstaat het gesprek vanuit iets negatiefs. Je moet je kinderen niet banger maken, maar wel slimmer.”
Hoe leer je kinderen over de waarde van digitaal geld?