Utrechtse Ulu Moskee wordt net als Domkerk een 'museumzaal'

© RTV Utrecht / Marijn van Gelder
Utrecht - De Utrechtse Ulu-moskee wordt onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Bij dit landelijke project van Museum Catharijneconvent uit Utrecht worden kerken en synagogen opengesteld voor het brede publiek. Dit jaar wordt de samenwerking uitgebreid met moskeeën, tempels en internationale kerken. Op 4 november sluit de Utrechtse moskee aan en wordt hiermee de 22ste ‘museumzaal’.
Met haar grote koepel en minaretten die 's avonds blauw oplichten, is het Turkse gebedshuis in de Utrechtse wijk Lombok een opvallende verschijning. Het interieur bestaat uit een grote gebedszaal, meerdere balkons en een versierde koepel. Architect Ishak Önen wilde de lichtinval in dit religieuze gebouw extra benadrukken. Daarom plaatste hij ramen in de koepel, lichtstroken in het dak en plaatste een transparante gebedsmuur. Kunstenaar Semih Irtes ontwierp vervolgens de decoratie van de gebedszaal met kalligrafie in de hoofdrol. De afgebeelde tulp in het tapijt verwijst naar de band tussen Turkije en Nederland.
© Femke Lockefeer

Nieuwsgierige houding

"In het buitenland vinden mensen het heel gewoon om een kerk te bekijken, maar in Nederland lopen velen ongemerkt voorbij aan het adembenemend mooie religieus erfgoed", laat het Museum Catharijneconvent weten. "De kracht van het Grootste Museum van Nederland ligt in het zichtbaar maken van prachtige schatten die nu voor het grote publiek verborgen blijven", aldus het Catharijneconvent.
Het doel is om Nederlanders hiermee aan te moedigen vanuit een open en nieuwsgierige houding met elkaar in gesprek te gaan "over wat we mooi vinden, wat ons raakt en inspireert". Met de nieuwe locaties wordt niet alleen het landelijke aanbod vergroot, maar ook de variatie in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. De deelnemende locaties bieden een audiotour of kijkkaart aan die bezoekers meenemen langs highlights van het gebouw.
Naast de Ulu Moskee die binnenkort aansluit, staat er nog één Utrechtse locatie op de lijst: de Domkerk.