Voormalig student Universiteit Utrecht verdacht van moord op Australische Lilie James

© Lilie James/Facebook
Utrecht - Een voormalig student van de Universiteit Utrecht die werd gezocht vanwege een moordzaak in Sydney is overleden. Hij werd verdacht van de moord op een 21-jarige docente van een privéschool waar hij werkt. Het gaat om de 24-jarige hockeytrainer Paul T., die ook een relatie met het slachtoffer zou hebben gehad.
Omdat Lilie James deze week niet thuis was gekomen sloegen bekenden van haar alarm. De politie ging daarom woensdagavond (lokale tijd) naar de school waar ze werkte. Dat is de St Andrew's Cathedral School in Sydney, een prestigieuze privéschool voor zo'n 1400 leerlingen in het centrum van de stad.
Daar vonden ze haar lichaam bij de wc's van de gymzaal met ernstige verwondingen aan haar hoofd. Volgens de politie was "duidelijk dat ze het slachtoffer van een moord was". De dader zou een hamer hebben gebruikt. "Dit is een afschuwelijke, afschuwelijke misdaad. Het is één van de ergste die ik heb gezien in mijn werk", zei Chris Minns, premier van de staat waarin Sydney ligt.

Femicide

Lilie James zou kortgeleden de relatie met Paul T. hebben verbroken. Mogelijk is er sprake geweest van femicide. Femicide is vrouwenmoord en wordt meestal gepleegd door mannen. Bijna altijd is de dader de (ex-)partner of iemand met romantische interesse in de vrouw. Femicide komt vanuit opvattingen voort die niet meespelen bij moord op mannen. Dat kan zijn dat vrouwen onderdanig zijn aan mannen, of vanuit eerwraak bijvoorbeeld. Daarom valt vrouwenmoord door familie ook onder femicide.

Lichaam gevonden

De politie heeft camerabeelden van de school van die avond onderzocht. Daarop zouden Paul T. en James samen te zien zijn bij de school. Daarnaast vertelt de politie aan Australische nieuwsmedia dat de Nederlander zelf het alarmnummer belde om te vertellen waar ze het lichaam van James konden vinden.
Bij een hoge klif in het Diamond Bay Reserve in Sydney werden spullen van Paul T. gevonden. Agenten waren daar in het water al zo'n 24 uur naar hem op zoek toen ze afgelopen nacht een lichaam vonden. Uit onderzoek blijkt dat het inderdaad om dezelfde persoon gaat, aldus Sky News Australia.

Utrechtse alumnus

T. verhuisde in zijn tienerjaren met zijn gezin vanuit het Brabantse Best naar Australië en was jarenlang leerling op St Andrew's. Na zijn afstuderen in 2017 ging hij er werken als sportcoach en buitenschools coördinator. Daarna zou hij volgens zijn LinkedInpagina tussen 2018 en 2021 hebben gestudeerd aan de Universiteit Utrecht.
De school in Sydney blijft in ieder geval tot volgende week gesloten. Bij de school werden bloemen neergelegd.