Gemeente Utrecht neemt initiatief en ontwikkelt nu zelf plan voor zonne-eiland Nedereindse Plas

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een zonne-eiland op de Nedereindse Plas op de grens met Nieuwegein en IJsselstein is een lang gekoesterde wens van de gemeente Utrecht.
Het plan maakt deel uit van een groep van negen projecten voor de grootschalige opwek van duurzame energie, waar ook een soortgelijk zonneproject op de Haarrijnseplas onder valt. De gemeente vreest alleen dat het terugverdienmodel het project op de Nedereindse Plas niet aantrekkelijk maakt voor een externe partij. "Dat betekent dat de kans groot is dat er voor een aanbesteding geen interesse zal zijn vanuit de markt", meldt het college in een brief aan de raad. "Of dat de winnende partij het project jaren laat liggen in afwachting van betere financiële omstandigheden."

Veld is nog te klein

Er zijn twee factoren die voor hogere kosten zorgen. Het zonnepark is met een omvang van vijf hectare te klein. Ook zijn de benodigde maatregelen voor een goede waterkwaliteit van de plas en een vergroting van de biodiversiteit van invloed op het verdienmodel. De gemeente heeft berekend dat het 21 tot 28 jaar zou duren voordat de kosten terug zijn verdiend, waar het eigenlijk zestien jaar zou moeten zijn.
Om deze kosten te drukken en de risico's te verkleinen, gaat het college nu zelf aan de slag met de doorontwikkeling van het project. Er wordt onderzocht of het zonneveld groter gemaakt kan worden. Ook wordt er opnieuw gekeken naar de gevolgen voor de biodiversiteit.
De extra kosten voor het zelf ontwikkelen en aanvragen van de vergunningen financiert de gemeente met het programma Klimaatvriendelijke stad. Het kost 350.000 euro. Over twee jaar neemt de gemeente een beslissing over het al dan niet doorgaan van het plan. Dat kan in samenwerking zijn met een exploitant, maar kan ook geheel in eigen beheer, aldus het college.