Maarten 80! Van Rossem Vertelt over de 'failliete' stad

Utrecht - Geen paniek! De stad Utrecht is nooit echt failliet geweest. Niet dat we er niet slecht voor stonden, maar steden kunnen in Nederland nu eenmaal niet failliet gaan. Ben je er echt slecht aan toe als stad, zoals Utrecht in 1990, dan krijg je een zogenoemde 'artikel 12 status' en sta je vanaf dat moment als stad onder curatele van de overheid.
Maarten werd deze maand 80! Daarom maken we de deze weken afleveringen van zijn programma over belangrijke thema’s die speelden in die afgelopen 80 jaar. Van de opkomst van welvaart tot woningnood, van wederopbouw tot populisme. We sluiten de serie af met een blik op de toekomst. Met deze week de financiële nood van de stad Utrecht in de jaren '90.
Van Rossem praat met Ger Mik over de artikel 12
Achterbuurten
Utrecht is op dit moment één van de succesvolste steden van NL, zo niet dé succesvolste. Maar dat is ooit heel anders geweest. In de late jaren '70 en '80 was Utrecht er vrij beroerd aan toe. Een deel van de wijken rond de binnenstad was ronduit verloederd. Delen van de stad die nu heel populair zijn - zoals bijvoorbeeld de Springweg en Oudwijk - waren toen niet meer dan achterbuurten.
Financieel kneusje
Het Utrechtse stadsbestuur greep in met een groot effectief stadsherstelproject. Een project dat vele malen duurder werd dan gedacht. En Utrecht werd, zoals Maarten dan subtiel zegt, "het financiële kneusje van het land" met op het dieptepunt 300 miljoen gulden tekort.
Maar uiteindelijk bleek het stadsherstel veel duurder dan gedacht werd. De gemeente Utrecht raakte in financiële problemen en kwam onder toezicht van de centrale overheid.
Leidsche Rijn
De start van de bouw van Leidsche Rijn was uiteindelijk de oplossing. "Utrecht lag te lang opgesloten tussen snelwegen, we konden maar niet uitbreiden", legt oud wethouder financiën Ger Mik uit. "En behalve dat Leidsche Rijn voor veel woningen zorgde, leverde het ook geld op. Samen met de stijgende welvaart en de hulp van de overheid klommen we uit het financiële dal en in 1997 konden we de artikel 12 status weer van ons afschudden".