Lieke (28) wil voor long covidbehandeling naar Amerika: 'Alles al geprobeerd'

Utrecht - Tientallen artsen probeerden de long covid van Lieke Talen (28) te bestrijden. Zonder resultaat. Al anderhalf jaar zit Talen voornamelijk thuis . Omdat te veranderen zamelt ze geld in voor een behandeling in de Verenigde Staten. En ze is niet de enige long covidpatiënt die dat doet.
Tot maart 2022 zag het leven van Lieke er heel anders uit. Ze had haar droombaan als orthopedagoog en leefde een actief leven. "Ik deed alles wat ik wilde", vertelt ze.
Daar is weinig van over. Haar leven speelt zich tegenwoordig voornamelijk af in bed en op de bank. Buiten komt ze bijna niet. "Alleen voor hoognodige afspraken of als mijn vriend me met de rolstoel naar buiten rijdt."
Teleurstelling
Ruim vijftig artsen en andere specialisten heeft Lieke al bezocht sinds ze long covid heeft. "Ik heb alles geprobeerd en elke keer ben ik weer hoopvol, maar elke keer is de teleurstelling des te groter."
Een tijdje geleden hoorde ze een verhaal van een medepatiënt die in Amerika een hyperbare zuurstofbehandeling onderging en nu wil zij zelf ook graag gaan. Het nut van die behandeling is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar Lieke houdt hoop. "Ik heb al gesprekken gevoerd en ze denken dat de kans van slagen met mijn ziektebeeld groot is."
Er is een probleem: de behandeling kost 74.000 euro. Daarom is Lieke een crowdfunding gestart, waarmee ze inmiddels ruim 12.000 euro heeft opgehaald. "Ik kijk zó uit naar een betere kwaliteit van leven. Hopelijk helpt deze behandeling het tij te keren", zegt ze over de behandeling.
Het verhaal van Lieke is natuurlijk ontzettend schrijnend, maar ook zó ontzettend herkenbaar
Lieke is niet de enige die op zoek is naar een behandeling. Bij RTV Utrecht kwamen deze week meerdere verhalen binnen van mensen die hopen een oplossing te vinden in de VS en ook bij patiëntenorganisatie PostCovidNL herkennen ze de wanhoop. "Het verhaal van Lieke is natuurlijk ontzettend schrijnend, maar ook zó ontzettend herkenbaar", zegt een woordvoerder.
Volgens haar zijn er in Nederland zo'n 450.000 mensen met long covid, waarvan de klachten bij 90.000 zo erg zijn dat het hun leven ernstig beperkt. "En er zijn geen bewezen behandelingen, nog niks waarvan we zeker weten dat het werkt."
De stichting vindt daarom dat er in Nederland meer aandacht moet komen voor de ziekte en pleit voor een expertisecentrum. "Een plek waar mensen die zo ziek zijn als Lieke terecht kunnen voor diagnostiek en behandeling. Dat ontbreekt momenteel."
Lieke hoopt daar natuurlijk ook op, maar heeft geen zin zolang te wachten. "Mijn hele leven is anderhalf jaar geleden overhoop gegooid en niet vrijwillig." Om het tij te keren, hoopt ze zo snel mogen naar Amerika te kunnen. "Ik heb er veel vertrouwen in dat dit de juiste plek gaat zijn voor mijn herstel."