Gesprek over ouderdom op gang gebracht op Utrecht Centraal: 'Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn'

© RTV Utrecht
Utrecht - We zouden vaker een gesprek moeten voeren over ouder worden. Daarom voert ActiZ, een branchevereniging van zorginstanties, vandaag campagne op station Utrecht Centraal.
Om de conversatie op gang te helpen, heeft ActiZ een rek met kleurrijke kaarten, een felpaarse brievenbus en een praatbankje klaargezet. Mensen kunnen gratis een brief sturen om anderen uit te nodigen voor zo’n gesprek. “Ik stuur de mijne naar mijn man”, vertelt Ellis. “Omdat ik me weleens zorgen maak over wie er voor ons zorgt als we dat zelf niet meer kunnen.”
Ellis is niet de enige die vandaag op Utrecht Centraal in de pen klimt. “Iedereen wil ouder worden, maar niemand wil oud zijn.” Volgens Sanne Boon, onderdeel van het campagneteam, is dat de reden waarom een gesprek over ouder worden vaak wordt uitgesteld. Een praatje over hoe je later wil wonen, wie voor je kan zorgen of hoe je je oude dag indeelt voelt voor velen al alsof 'het' zover is. “Toch is het heel belangrijk dat mensen daar juist eerder over nadenken.”

Netwerk steeds belangrijker

Want mensen worden steeds ouder en Nederland is vergrijst meer en meer. “En dat terwijl er in de zorg steeds meer tekorten zijn”, zegt Boon. Daarom is het volgens de branchevereniging goed om het gesprek met de directe omgeving te voeren. Een sociaal netwerk wordt steeds belangrijker. “Het is goed om nu al gesprekken te voeren over bijvoorbeeld mantelzorg of woonruimte."
Uit een publieksonderzoek van ActiZ blijkt dat 80 procent van de Nederlanders niks geeft geregeld qua zorg die ze later nodig hebben. Een groot deel van de vijftigplussers stelt het gesprek over ouder worden uit. “De helft van de Nederlanders spreekt niet met anderen over de eigen oude dag."
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Een greep uit de kaartjes die je kan sturen.
Een greep uit de kaartjes die je kan sturen. © RTV Utrecht
Ellis heeft haar zorgen vaker geuit bij haar man, maar concrete gesprekken leverde dat nog niet op. “Dat komt ook omdat het nog niet écht aan de hand is.” Wel vindt ze het belangrijk dat er meer aandacht komt voor die gesprekken. “Iedereen krijgt er vroeg of laat, op welke manier dan ook, mee te maken.”
Samen met een vriendin, Mireille, is ze een dagje in Utrecht. Ze doen er lang over een geschikt kaartje uit te zoeken. “Ze zijn allemaal leuk”, vindt Mireille. Uiteindelijk kiest ze voor een kaartje van Loesje waarop staat dat actieve ouderen niet achter de geraniums zitten. Ze stuurt hem naar een collega van het buurtcentrum waar ze vrijwilligerswerk doet. “Ik wil haar vooral bedanken voor haar inzet, omdat ze daarmee ons ook enorm helpt.”

Kleine stap in goede richting

Kort erna loopt een meisje enthousiast naar het kaartenrek. Voordat haar vader haar hand pakt, heeft ze een roze kaartje gepakt. 'In de tijd die ik nog heb ga ik?' staat er in rode letters opgeschreven. Daaronder verschillende opties: genieten, reizen, opruimen of anders.
Na een kort gesprek met het campagneteam besluit de vader het kaartje naar zijn ouders te sturen. Of het een gesprek oplevert, weet hij nog niet, maar hij heeft er in ieder geval een lief tekstje ingezet.
Volgens Boon gaat de campagne niet alleen om het voeren van een gesprek, maar überhaupt over het nadenken over het thema. “Veel mensen denken dat nare dingen hen niet overkomen.” Op het moment dat je overvallen wordt, komen mensen er pas achter waar ze allemaal rekening mee moeten of kunnen houden. “Het is goed om gesprekken dus al eerder te voeren.”

Ver-van-je-bed-show

“Ik denk er eigenlijk niet zo over na”, bekent een jonge vrouw terwijl ze een kaartje schrijft voor haar moeder. “Misschien moeten we dat eens doen.” Een andere dame weet wel hoe ze die gesprekken moet starten. “Helaas ook omdat het nodig was. Mijn vader kreeg een TIA. Daardoor was het gesprek over zorg zeker nodig.”
Vandaag en vrijdag zijn de kaartjes gratis te posten. Boon: “We hopen dat mensen dit blijven doen. Het is misschien een kleine, maar wel een heel belangrijke stap.”