Dit zijn de finalisten van het Regio Songfestival

© Rego Meijer Photography
Utrecht - Alle dertien finalisten van het Regio Songfestival zijn bekend! Op zaterdag 4 november zullen deze artiesten hun provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in de Stadsschouwburg in Utrecht.
Wil je erbij zijn? RTV Utrecht mag vijf keer twee kaarten weggeven! Meedoen kan door een reactie achter te laten op onze Instagram of Facebookpagina. Dinsdag 31 oktober zullen de winnaars worden uitgekozen.
De finale kan je om 20.30 uur live volgen op RTV Utrecht en ook op ons YouTube-kanaal. De show wordt gepresenteerd door Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer. De kandidaten vertegenwoordigen een diverse mix, namelijk:

Omroep Flevoland (Flevoland): Abtin Salem- Kleurenblind

Abtin Salem is een 19-jarige singer-songwriter uit Dronten. In het dagelijks leven volgt hij een muzikantenopleiding en werkt hij in een supermarkt. Daarnaast is hij veel in de schuur van zijn ouders te vinden om muziek te maken. Salem droomt van een doorbraak als artiest, iets dat zijn Iraanse opa ook mooi zou vinden. Die leerde hem gitaarspelen. "Maar het belangrijkste is dat mensen hun eigen verhaal in zijn muziek kunnen herkennen. Mensen blij maken en geruststellen, dat is het enige dat ik echt wil doen."
Voor het Regio Songfestival schreef hij vijf verschillende nummers voor een vakjury. Uiteindelijk kwam het nummer 'Kleurenblind' als winnaar uit de bus.

Rijnmond (Zuid-Holland): Remedy- Nooit Is Het Genoeg

De vriendinnen Wendy en Soraya vormen al acht jaar het zangduo Remedy. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de pabo. Tegenwoordig staan ze wekelijks voor de klas op de Rotterdamse basisschool ‘De Kleine Prins’.
Het zeer dansbare nummer ‘Nooit Is Het Genoeg’ gaat over hun verbazing dat mensen soms niet waarderen wat ze al hebben en altijd op zoek zijn naar iets 'beters'. Ze hopen deze boodschap op een luchtige manier over te brengen, want zoals ze zeggen, "Als je niet ziet wat je hebt, zal je nooit vinden wat je zoekt, en het gras is niet groener aan de overkant."

RTV Drenthe (Drenthe): Lisa Harms- Tot de Zun Uutgiet

'Tot de Zun Uutgiet' schreef de 26-jarige Lisa Harms over het gemis van haar vader, die zestien jaar geleden overleed. Ondanks het verdriet heeft het nummer een positieve boodschap. Lisa is een thuiszorg-verpleegkundige die niet eerder op grote podia stond. Ze speelt, piano, gitaar en trompet.
Naast het Regio Songfestival mag Lisa in het Italiaanse Udina het Nedersaksisch vertegenwoordigen op het Europees Songfestival voor Minderheidstalen.

Omrop Fryslân (Friesland): Melissa Pander- Foarby

'Foarby' is een vlot en vrolijk liefdesliedje in het Fries. Het gaat over het moment dat de 22-jarige Melissa Pander haar vriend ontmoette. "Het gaat over het gevoel dat je wil dat dat moment nooit meer voorbijgaat."
De 22-jarige Melissa komt uit Oudemirdum. Ze is docente piano en zang. Altijd schreef ze haar liedjes in het Nederlands, maar heeft eigenlijk door het Songfestival het Fries ontdekt als taal voor haar liedjes.

Omroep Brabant (Brabant)- Sam en Marijn Knoop- Proost op het leven

Proost op het leven! Dat is de boodschap van deze sfeervolle Brabantse ballad. Sam (29) en Marijn (25) Knoop zijn twee broers uit Geertruidenberg. Hun nummer gaat over de kracht van vriendschap en saamhorigheid. "Iedereen heeft er z'n eigen verhaal bij. Zo kun je diep in de put zitten en door je vrienden meegenomen worden naar de kroeg, waar je dan toch even van opleeft."
Sam leerde zichzelf tien jaar geleden gitaar spelen en nam zangles. Zijn broer Merijn (25) sloot zich bij hem aan. Hun stemmen passen erg goed bij elkaar en dat trok de aandacht van landelijke radiozenders.

Omroep West (Zuid-Holland): LIEN- Waar ben je dan?

LIEN is een Haags muziekduo bestaand uit Lien Cornelissen (39) en Dylan Siemerink (50). 'Waar ben je dan' is een popnummer dat gaat over de uitdaging van leven in het moment.
Lien en Dylan hebben al de nodige ervaring op het podium, ze hebben al twee albums gemaakt en toerden het afgelopen half jaar met een kleinkunstvoorstelling. "Mijn drijfveer is via muziek, tekst en spel te laten zien hoe wij als mensen zijn', zegt Lien. "Want wij zijn mooie, vreemde, lach- en zorgwekkende wezens."

RTV Utrecht (Utrecht): Melanie Ryan- Achterom

Melanie Ryan is een 24-jarige singer-songwriter uit IJsselstein. Ze schreef het nummer Achterom speciaal voor het Regio Songfestival. "Achterom gaat over even stilstaan en genieten wat je allemaal al hebt bereikt", aldus Melanie.
Je kunt Melanie kennen van het muziekprogramma We Want More, waarin ze in 2020 een duet zong met zangeres Davina Michelle. De muziekstijl van Melanie is een mix van pop, country en folk.

RTV Noord (Groningen): Wat Aans! - Wakker in Grunn

Popduo Wat Aans! is trots op hun provincie en iedereen mag het weten! In deze vlotte meezinger in streektaal, zingen en rappen Rik Baptist en Teun Heuvel over al het moois wat Groningen te bieden heeft. Het is een ode aan Groningen, "maar met een knipoog".
De band komt uit Loppersum en is al vijftien jaar actief in de muziekwereld. Wat Aans! is de meest gestreamde band in de Groningse streektaal. Hun optredens zijn altijd een feestje waarbij wordt gedanst, meegezongen en gelachen om de teksten.

L1 (Limburg): Emmy Akkermans - 't Letste Rundje

Emmy Akkermans is een 24-jarige zangeres uit Maastricht. Ze zingt deels in het Limburgs, deels in het Nederlands. Ze schreef een melancholische ballad over samen met je geliefde achterblijven in de kroeg na de uitgaansavond.
''t Letste Rundje' is de eerste single van de Maastrichtse. "Ik vind het fantastisch om te zingen", vertelt Emmy. "Ik hoop dat dit een soort doorbraak zal zijn, maar we gaan het meemaken!"

Omroep Gelderland (Gelderland): AleXingt- Treinreis

Het grote voorbeeld van singer-songwriter Alex van der Horst is Boudewijn de Groot. Net als Boudewijn houdt hij niet van harde uithalen, maar wil hij een verhaal vertellen met zijn liedjes. Alex schrijft Nederlandstalig meestal gelaagde teksten. Eerder nam hij zijn liedjes op met een band, maar tegenwoordig begeleidt hij met gitaar en mondharmonica.
Het nummer 'Treinreis' is een metafoor over het leven als een reis. Arnhemmer Alex is een rasechte Gelderlander, die opgroeide langs het spoor van Ede-Wageningen. Zijn liedje 'Treinreis' is eigenlijk een levenslied.

Omroep Zeeland (Zeeland)- Smaakstof- Nacht van de Nacht

De Walcherse band Smaakstof ontstond in 2021 tijdens de lockdown. Smaakstof bestaat uit Dylan den Hartog (zang/gitaar), Niels Hariot (gitaar), Jaimy Goetheer (bas) en Sander Elderkamp (drums). De vier muzikanten zaten voorheen in verschillende andere bands, maar vonden elkaar in de liefde voor Nederlandstalige popmuziek. Ze schrijven hun eigen nummers met een eigen geluid, waarin invloeden doorklinken van bekende Nederlandse bands als BLØF, IOS en De Dijk.
Zanger Dylan slaakte een vreugdekreet bij de bekendmaking. "Ik had twee nummers om in te zenden, mijn zoontje gaf de doorslag om dit liedje op te sturen. Ik heb het nog maar drie maanden geleden geschreven. Fantastisch dat we namens Zeeland naar de finale mogen."

NH (Noord-Holland): Emma Koning- Mag het licht nog één keer aan

De 22-jarige Emma Koning komt uit De Goorn, een dorpje tussen Alkmaar en Hoorn. Muziek is haar met de paplepel ingegoten. Het is voor Emma ook een manier om met dingen om te gaan die zij in haar leven meemaakt: "Het is een soort therapie en maakt me tot wie ik ben en wil zijn. Ik ben erachter gekomen dat mijn teksten mensen inspireren en troost geven. Dit vind ik prachtig en is ook de reden waarom ik mijn hele leven muziek wil blijven maken."
Het liedje ‘Mag het licht nog één keer aan’ schreef ze nadat ze ernstige problemen kreeg met haar stem. Die werden verergerd door de chloordampen van het zwembad. Dat stelt haar voor een moeilijke keuze, want zwemmen is haar grote liefde en ze geeft ook zwemles aan kinderen.

RTV Oost (Overijssel): Leon Moorman- Dat ik Leef

De muzikale carrière van Leon Moorman begon vijf jaar geleden bij toeval in streektaal, nadat hij zich in een spontane bui inschreef voor het Drentse Liedjesfestival. Hij was zanger van de Engelstalige folkrockband Scrum uit Kampen. Hij stapte definitief over op zingen in dialect toen hij het Drentse liedjesfestival vier jaar geleden won en vervolgens op het Europees Songfestival voor minderheidstalen-talen de publieksprijs in de wacht sleepte.
"Van muziek moet je eigenlijk geen wedstrijd maken, aan de andere kant kun je op deze manier het grote publiek bereiken. Daarom doe ik mee", zegt hij. Zijn nummer 'Dat Ik Leef' gaat over het omarmen van de diepe dalen in het leven, want als je dat lukt word je er sterker van. Hij hoopt dat het publiek zich erin kan herkennen.