Utrecht wil meer woningen boven winkels en tekent overeenkomst met vastgoedeigenaren

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Utrecht - Utrecht wil leegstand in de binnenstad terugdringen en meer woonruimte realiseren boven winkels. Ook wil de gemeente meer groen in de binnenstad. Om dat te bereiken is vandaag een overeenkomst getekend met vastgoedeigenaren. "Het komt de leefbaarheid in het gebied ten goede", zegt de Utrechtse centrummanager Jeroen Roose-van Leijden.
"We zijn blij dat de vervolgaanpak verlengd wordt", licht Roose-van Leijden toe. Volgens de centrummanager is de aanpak in Utrecht effectief gebleken, aangezien er sinds 2021 ruim 40 nieuwe ondernemers zijn bijgekomen in het centrum.
Dankzij de samenwerkingsaanpak Morgen Mooier Maken (MMM) werkt de gemeente samen met het Centrummanagement Utrecht (CMU) en vastgoedeigenaren van commercieel vastgoed in de binnenstad. Het gezamenlijke doel is om de belangrijkste winkelstraten aantrekkelijk te houden.

Woonruimte boven winkels

Ondernemers in de retail of horeca worden financieel enorm geraakt door de plannen om het minimumloon te verhogen, volgens Roose-van Leijden. “De stijgende kosten van energie, arbeid, inkoop en de inflatie zorgen ervoor dat het een uitdagende tijd is voor ondernemingen." Daarom vindt de centrummanager het noodzakelijk om juist nu "aantrekkelijke plekken te creëren met lage huren waar ondernemers terecht kunnen.”
Komend jaar wordt de aanpak doorgezet met specifieke aandacht voor transformatie op de verdiepingen: meer woningen en werklocaties boven winkels. “Het woningtekort is één van de grootste problemen van onze stad, en is het afgelopen jaar alleen maar groter geworden", zegt Susanne Schilderman, wethouder economische zaken en circulaire economie. "In de binnenstad zijn nu ruimtes boven winkels die leeg staan of als opslag worden gebruikt." Zonde volgens de wethouder, aangezien de ruimte op de bovenverdiepingen ook geschikt is als woonruimte. "Het komt de leefbaarheid in het gebied ten goede", voegt Roose-van Leijden toe

Creatieve broedplaats

Naast het winkel- en woningaanbod wordt er volgend jaar ook geïnvesteerd in het ontwikkelen van meer groen op straat, meer ruimte voor ontmoeting en een nieuwe creatieve broedplaats aan de Steenweg. Volgens de gemeente moet deze broedplaats een plek worden waar ondernemers, kunstenaars en creatieve opleidingen op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze kunnen ondernemen.
Volgens wethouder Schilderman zit Utrecht "vol creatief, duurzaam en circulair talent" die met deze broedplaats een plek krijgt om elkaar te vinden en inspireren. "En we maken meteen de binnenstad gezelliger én veel interessanter", aldus de wethouder.
De broedplaats zal naar verwachting in 2024 openen.