Utrecht wijst nieuwe gedoogplek aan voor graffiti: 'Ruimte geven aan creativiteit'

© Unsplash
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft een nieuwe gedoogplek aangewezen waar graffiti gespoten mag worden. Op een lange muur bij evenementenlocatie Beton-T bij de Vechtclub XL in Merwede kunnen graffitikunstenaars vanaf eind deze maand hun gang gaan.
De plek is in samenspraak met betrokkenen gekozen en ligt dicht bij de binnenstad. Dat was een nadrukkelijke wens van de graffitigemeenschap, laat de gemeente weten.
De afgelopen jaren waren de muren van de Stadsbaantunnel op het Berlijnplein een plek waar graffiti gedoogd werd, maar deze zomer werd een deel van de tunnel afgesloten. Hierom werd gezocht naar een nieuwe plek.

Ruimte voor creativiteit

Wethouder Cultuur Eva Oosters noemt de straatkunst een manier waarop de makers hun kunst kunnen delen met de stad. Ze vindt het dan ook fijn dat een nieuwe plek is gevonden: "We willen graag ruimte geven aan deze creativiteit en de muren rondom Beton-T bieden daar alle kansen voor", aldus Oosters. Ook de directeur van Beton-T en de Vechtclub, Roswita Warmerdam, is blij met het besluit omdat het nog meer kleur zal geven aan de stad.
Eind dit jaar is een evaluatie tussen de gemeente, de makers en de evenementenlocatie. De plek is voor minimaal twee jaar beschikbaar gesteld.