Bureau Hengeveld 20 jaar: 'Iedereen wil helpen en daders pakken'

Utrecht - Opsporingsprogramma Bureau Hengeveld bestaat vandaag twintig jaar. In die tijd zijn er zo'n 3500 zaken behandeld en 9000 tips binnengekomen. Ongeveer 700 zaken zijn op die manier opgelost. Wat is het succes achter het programma?
De eerste uitzending was in oktober 2003. Toen nog met presentatieduo Annechien Steenhuizen en Rob van Burik. Nadat ook Marc van Amstel en Riks Ozinga het programma onder hun hoede hadden, nam Sacharko Broere in 2012 het stokje over.
Het mooie is dat je heel concrete resultaten hebt in de vorm van aanhoudingen
Hij presenteert het programma elf jaar later nog steeds: "Het mooie is dat je heel concrete resultaten hebt in de vorm van aanhoudingen."
Verder denkt hij dat het voor kijkers een laagdrempelige manier is om iets te goeds te doen. "Door iets door te geven kun je het slachtoffer helpen. Ik denk dat iedereen dat graag wil doen en hoopt dat de daders gepakt worden."
Dat laatste wil de politie natuurlijk ook en daarom werken zij al zo lang mee aan het opsporingsprogramma. "Primair doen we dat natuurlijk om zaken op te lossen", legt woordvoerder Wim Hoonhout uit. "Maar ik vind het ook een mooie manier om te laten zien hoe de politie omgaat met de zaken die worden behandeld."
Resultaten delen
Dan het succes van het programma. Want 700 opgeloste zaken en 9000 tips in twintig jaar is niet niks. Hoe krijgt het programma het voor elkaar jaar na jaar de kijker bij het programma te betrekken? Volgens Sacharko komt dat doordat Bureau Hengeveld meer is dan alleen een opsporingsprogramma. "Zo gaan we ook op pad met de verkeerspolitie en lopen we nu met wijkagenten mee."
Daarnaast helpt het in zijn ogen dat de resultaten van het programma worden gedeeld met het publiek. "Dat maakt het voor de kijker rond en die ziet dan ook dat wat we doen nut heeft."
Veranderingen
In die twintig jaar is er ook bij het programma veel veranderd, merkt Hoonhout op. Dat heeft ook alles te maken met veranderingen in de samenleving. "Er is natuurlijk veel meer beeld dan toen. Iedereen heeft een telefoon." Dat heeft ook gevolgen voor de opsporing. "Zo zien we dat daders zichzelf steeds vaker melden als er beeld van hen is, om te voorkomen dat hun gezicht op televisie getoond wordt.
Ook de snelheid waarmee zaken naar buiten worden gebracht is flink veranderd sinds 2003. "Vroeger brachten we wel eens een zaak van een jaar geleden. Maar weet jij nog wat je deed met Pinksteren vorig jaar?", zegt Hoonhout lachend. "Dat heeft geen zin. Dus we zijn daarin nu veel sneller dan toen."
Wat ook anders is, zijn de zaken zelf. "De criminele feiten zijn ook veranderd. Denk maar aan bankhelpdeskfraude. Dat bestond tien jaar geleden amper en over weer tien jaar zijn er waarschijnlijk weer nieuwe vormen van criminaliteit."
Dat zijn zaken die bijblijven, vooral als we het slachtoffer hebben gesproken. Dat komt altijd heel erg binnen.
Van die 700 opgeloste zaken zijn er een aantal die Sacharko zijn bijgebleven. "Het eerste wat in me opkomst is een roofoverval in een chalet in Lopikerkapel", vertelt hij. Bij die overval in 2015 werd een man in bijzijn van zijn vriendin en 12-jarige zoon mishandeld en werd een de loop van een pistool op zijn hoofd gezet. "Dat zijn zaken die bijblijven, vooral als we het slachtoffer hebben gesproken. Dat komt altijd heel erg binnen."
Het zorgt ervoor dat Sacharko af en toe wel eens cynisch wordt van het presenteren van het programma, maar dat duurt volgens hem nooit lang. "Als er dan weer een zaak wordt opgelost, krijg ik weer veel energie."