OM wil tbs voor hakbijlovervaller Utrechtse supermarkt: 'Hoog risico op herhaling'

Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 27-jarige Utrechter die vorig jaar met een bijl op twee kassa's inhakte bij een overval op een Jumbo-supermarkt in Utrecht-Overvecht. Zonder een langdurige en intensieve behandeling van de man is er volgens deskundigen een grote kans op herhaling.
Ook zou hij een van de caissières een schadevergoeding van 1500 euro moeten betalen en moet hij een voorwaardelijke celstraf van vier weken uitzitten, die hij kreeg voor een eerder misdrijf, eiste de officier van justitie vanochtend in de Utrechtse rechtbank.
Verdachte M.A. bekende eerder al dat hij het belangrijkste aandeel had bij de supermarktoverval anderhalf jaar geleden. Hij was tijdens de overval in het gezelschap van twee andere mannen. Met een van hen zou hij het plan voor de overval hebben bedacht, maar de rechtbank oordeelde begin dit jaar dat er onvoldoende bewijs was deze man wist wat M.A. van plan was.
Bijl
De drie liepen in de vroege avond van 18 mei vorig jaar met dikke jassen, mondkapjes, capuchons en zonnebrillen de supermarkt binnen. Klanten en de twee caissières vertrouwden het gelijk niet toen ze het nerveuze drietal zagen. Toen ze in de rij stonden bij kassa 3, haalde M.A. een hakbijl tevoorschijn, waarmee hij in de richting van het 18-jarige meisje achter de kassa bewoog.
A. sloeg met de bijl in op de loopband en de kassa, terwijl hij "nu, nu, nu, maak die kassa open"’, bleef schreeuwen. Toen bleek dat het een PIN-kassa was, liep hij naar kassa 5. De hevig geschrokken caissière werd door een getuige weggetrokken, waarna A. met de bijl op die kassa inhakte en met de geldlade naar buiten rende, achtervolgd door omstanders die hem uiteindelijk overmeesterden.
Een van de achtervolgers raakte gewond aan zijn hand toe A. met de bijl zwaaide om de man op afstand te houden, terwijl hij riep: Ik maak je af, ik maak je af."
Stoornissen
De zaak tegen de overvallers werd eerder dit jaar al door de rechtbank behandeld, maar de rechters beslisten toen dat A. eerst door een psychiater en psycholoog moest worden onderzocht, om te kunnen bepalen welke straf hij zou moeten krijgen. Volgens de deskundigen heeft A. verschillende stoornissen, waardoor de kans groot is dat hij opnieuw een gewelddadig misdrijf pleegt.
Omdat A. de schuld voor zijn gedrag vooral buiten zichzelf legt, is de kans op herhaling volgens de deskundigen groot. De man is als kind naar Nederland gekomen, maar heeft geen verblijfstatus. Na een celstraf en een behandeling zou hij het land moeten verlaten. Maar volgens de officier van justitie is een tbs-behandeling bedoeld om elke samenleving te beschermen tegen gevaarlijk crimineel gedrag, niet alleen de Nederlandse.

A. betuigde vandaag opnieuw spijt voor zijn gedrag en de gevolgen die dit heeft gehad voor de samenleving. Aan een behandeling zal hij meewerken, maar hij wil niet het tbs-stempel opgelegd krijgen. "Ik ben geen monster, ik ben geen zware crimineel", zei hij tegen de rechters. Volgens hem kan hij ook zonder dwang aan zijn problemen kunnen werken.
De advocaat van A. pleitte bij de rechtbank voor een minder dwingende manier om zijn cliënt te behandelen. Ook de twee jaar cel die het OM eist, vond hij aan de hoge kant. Volgens de officier van justitie is daarbij echter al rekening gehouden met het feit dat de man volgens de deskundigen door zijn stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar is. Anders was de eis veel hoger uitgevallen.
"Ik kom eigenlijk hier voor de slachtoffers. Het spijt me. Ik kan de tijd niet terugdraaien. Als ik iets kan doen om de pijn te verzachten zal ik daar altijd voor openstaan. Ik ben ook zwaar teleurgesteld in mijzelf", zei M.A. toen hij van de voorzitter het laatste woord kreeg. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.