Niet zo groen: 'Gemeenten kampen met energieslurpend vastgoed'

Utrecht - Gemeenten hebben moeite met het verduurzamen van hun panden. Zo'n duizend scholen, zwembaden, gemeentehuizen en culturele centra hebben een 'rood' energielabel: E, F, of G. Dat is meer dan een kwart van al het maatschappelijk vastgoed in gemeentelijk eigendom, blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Republiq die het AD heeft geanalyseerd. Ter vergelijking: uit een eerdere inventarisatie bleek afgelopen zomer dat van de huizen 9 procent een erkende energieslurper is.
Ook een 'groene' gemeente als Utrecht heeft moeite met de verduurzaming van panden. Er zijn 71 gebouwen met een rood label. Van de bijna zestig gebouwen die uiterlijk dit jaar energiezuiniger zouden moeten zijn gemaakt, waren er vorig jaar twee vergroend, constateerde de rekenkamer van de stad. 'Het is onbegonnen werk.'
De niet-duurzame gebouwen leiden niet alleen tot veel CO2-uitstoot. Ze drukken, al naar gelang de gasprijs die gemeenten hebben vastgelegd, ook zwaar op de begroting van de gemeente zelf. Of op die van de scholen, sportclubs en andere instanties die de gebouwen gebruiken.
Kantoren, ook die van gemeenten, moeten dit jaar minimaal energielabel C hebben. Voor bijvoorbeeld een school of zwembad geldt die verplichting niet, zij moeten alleen laten zien welk energielabel ze hebben op het moment dat ze worden verkocht, verhuurd of opgeleverd.