Vegetarisch eten in de zorg moet een recht worden: 'In de gevangenis is het nog beter geregeld'

Utrecht - Goede bedoelingen en duurzame initiatieven zijn er zeker. Toch heb je in ziekenhuizen of zorginstellingen nog geen recht op vegetarische of plantaardige voeding. Dat moet op korte termijn worden geregeld, vindt de Vegetariërsbond. Vandaag wordt een petitie met duizenden handtekeningen overhandigd bij de Tweede Kamer.
Vegetariërs die afhankelijk worden van zorg moeten nu maar afwachten wat voor vlees ze in de cateringkuip hebben. Te vaak is het een kwestie van eten wat de pot schaft, zegt Floris de Graad van de Vegetariërsbond. "Vooral in de langdurige zorg en kleinere instellingen is nog een wereld te winnen." Bij de bond is ook een klacht binnengekomen over een zorgorganisatie met meerdere vestigingen in Utrecht.
Raar
In sommige instellingen moet voor de vegetarische optie ook bijbetaald worden. Raar, vindt de Vegetariërsbond. "Vegetarische voeding past binnen een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Het is vreemd dat veel zorginstellingen niet- of weinig op deze voedingswijze inspelen. Er zijn in Nederland een miljoen vegetariërs. Daarnaast is het eten van vlees voor acht op de tien mensen geen dagelijkse kost meer."
Maar toch: het UMC Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis, zorgorganisatie Actiz; allemaal zijn ze bezig met duurzaam eten en een vegetarisch aanbod. Het St. Pieters en Bloklandsgasthuis in Amersfoort begon twee jaar geleden al met een pilot.
Uit een enquête onder bewoners bleek dat veel ouderen het belangrijk vinden om af en toe vegetarisch te eten en zo hun steentje bij te dragen aan verduurzaming. Aan het menu werden daarom meer vegetarische keuzes toegevoegd. De vleesoptie bleef.
In de gevangenis beter geregeld
Wat steekt is dat het recht op vegetarisch eten nog niet is vastgelegd. Voor gedetineerden is het wel al geregeld, stelt De Graad van de Vegetariërsbond. "Volgens de Penitentiaire beginselenwet (art. 44.3) draagt daar de directeur zorg voor de verstrekking van voeding waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de levensovertuiging van de gedetineerden." De Vegetariërsbond vindt dat dit ook voor zorginstellingen het uitgangspunt zou moeten zijn.
Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is vegetarische en plantaardige voeding van groot belang, stelt De Graad. "De impact van vleesproductie op milieu, waterverbruik en de verspreiding van ziekten die van dier op mens overgaan is door de intensieve veehouderij enorm. Daarbij heeft de overheid zich in de Nationale Eiwitstrategie ten doel gesteld dat er in de toekomst flink minder dierlijke eiwitten geconsumeerd worden."
Petitie
De Vegetariërsbond probeert al langer de politiek in beweging te krijgen Meer dan 6.000 handtekeningen zijn inmiddels verzameld van mensen die de petitie steunen en soms ook zelf problemen hebben ondervonden in een ziekenhuis of zorginstelling. Eerder dit jaar ontving staatssecretaris Maarten van Ooijen de petitie al. Hij zegde toen toe zich sterk te maken voor het onderwerp in het overleg met minister Ernst Kuipers en staatssecretaris Conny Helder. Vanmiddag krijgt de Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport de petitie overhandigd.
De eisen van de Vegetariërsbond:
- overal in de zorg recht op een volwaardige vegetarische of plantaardige maaltijd met verse ingrediënten.
- het vegetarische of plantaardige menu is net zo afwisselend als de overige maaltijden;
- als de patiënt of cliënt meerdere dagen afhankelijk is van de door de zorginstelling aangeboden maaltijden, wordt gezorgd voor volwaardige voeding door de week heen.