Kerk koopt muziekcentrum Azotod in De Meern: 'Niet een traditioneel gebouw'

De Meern - 28 jaar geleden begon de evangelische kerk Best Live Church in de Utrechtse wijk Zuilen. De eerste dienst hielden ze in een tent met een gospelband. Terwijl het aantal Nederlanders dat naar de kerk gaat afneemt, worden de diensten bij Best life Church juist steeds beter bezocht. Afgelopen maand kochten ze hun tweede pand, muziekcentrum Azotod in De Meern.
Twee zangeressen, begeleid door een gitaar en keyboard, beginnen de dienst met eigentijdse nummers. Alleen aan de teksten, die op een gigantisch scherm verschijnen zodat er meegezongen kan worden, is te merken dat er een kerkdienst aan de gang is. Terwijl er nog een rijtje stoelen bijkomt, zingt de zaal mee - velen met hun handen in de lucht.
Als even later de katheder met daarop de bijbel op het podium wordt gezet, raakt deze nog even in de knoop met de snoeren van de instrumenten. Pastoor Stephan van der Boom leidt de dienst gekleed in een jasje van trendy modemerk, een spijkerbroek en glimmende Chelsea boots.
“De boodschap is bij ons wat je van een evangelische kerk verwacht”, vertelt Van der Boom na afloop. “Maar de methode waarop we de boodschap overbrengen proberen we aan te passen aan onze tijd.” Naast de concertachtige diensten, onderhouden gelikte sociale mediapagina’s, een bijbelschool en zakelijke gemeenschap, Best Life Business.
Van der Boom is de pastoor van de campus in Leidsche Rijn. Na zijn diensten op meerdere locaties te hebben gehouden, is sinds anderhalf jaar Azotod zijn vaste plek. “Niet een traditioneel gebouw voor een kerk”, erkent hij. “Maar wel geschikt om een kerkdienst te houden.” Hij is dan ook blij dat ze het pand gekocht hebben, maar benadrukt dat de eigenlijke kerk niet het gebouw zelf is, maar de gemeenschap die er in samen komt.

Uitgaanslocatie

De overname van het pand betekent niet dat de evenementen die stichting Azotod organiseert verleden tijd zijn. Zeven jaar geleden verkocht de stichting het pand aan een particulier. “Het is voor ons dus gewoon een verandering van eigenaar. Voor ons verandert er eigenlijk niets.” vertelt Joop de Lange, manager bij Azotod. “Het contract dat we met de vorige eigenaar hadden, loopt gewoon door. En dus blijven wij gewoon onze evenementen organiseren.”
Dat de geliefde uitgaanslocatie is verkocht aan een kerk, doet in De Meern het nodige stof opwaaien. ‘Bijzonder’, vindt de Lange. Zelf ziet hij er dan ook geen problemen mee. “Ze doen veel met muziek, wij doen veel met muziek, dus waarom niet?” Het opbouwen van de kerkdienst begin zondag om acht uur 's ochtends. “Zolang wij zorgen dat het tegen die tijd weer netjes is, kunnen we het zaterdagnacht zo laat maken als we willen.”
Toch zijn er wel plannen om het een en ander aan het poppodium te verbouwen. “We willen het gebouw opfrissen, en het iets geschikter maken voor kinderen.” Plannen om het in te richten als een klassieke kerk, zijn er echter niet. “Stichting Azotod moet ook haar activiteiten kunnen blijven organiseren. Dus wat we verbouwen, doen we in overleg.”

Visioen

In 2017 kocht de Best Life Church zijn eerste pand, de voormalige Sint-Jacobuskerk in Zuilen. De oprichters van de kerk, Paul en Irma van der Boom (Stephans ouders) leiden daar de dienst, maar vandaag is Paul aanwezig als gastspreker. Zijn verhaal is gevuld met bijbelteksten, maar ook persoonlijke anekdotes waar smakelijk om gelachen wordt.
Hij vertelt hoe God hem tijdens zijn studententijd vond, hoe hij in Utrecht bleef studeren nadat hij een visioen kreeg, en daar uiteindelijk zijn vrouw Irma ontmoette. “Zij twijfelde nog over de relatie en stelde haar vragen aan God.” vertelt de oprichter. “Tijdens een avond uit, aan de rand van de dansvloer in de Woolloomooloo, kreeg ook zij een visioen over onze relatie. Nu zijn we 42 jaar bij elkaar."
Paul van der Boom vertelt dat ook de aankoop van Azotod is gebeurd nadat iemand in de gemeente er een visioen over kreeg. “Met giften en een lening vanuit de gemeenschap hebben we het kunnen betalen.” De kerk hoopt dat de groei doorzet en wil uiteindelijk twaalf campussen openen. Waarom twaalf? “Ook dat vertelde God ons in een visioen.”