Vriendschappen onder spanning tijdens FC Utrecht-Ajax: 'Dat het slecht gaat met Ajax maakt dit seizoen draagbaar'

Vlnr: Anneleen, Cleo, Peter en Theo
Vlnr: Anneleen, Cleo, Peter en Theo © Ingezonden foto's
Utrecht - Voor fans van FC Utrecht en Ajax is het tot nu toe een rampzalig seizoen. Maar zondag zou voor beide ploegen zomaar een kantelmoment kunnen zijn. In een kolkende Galgenwaard staan dan de nummer 18 en 16 uit de competitie tegenover elkaar. De 'degradatiewedstrijd' zorgt voor een gezonde dosis spanning in vriendschappen waarin de één hartstochtelijk voor FC Utrecht juicht en de ander juist voor Ajax klapt.
Alhoewel, degradatiewedstrijd? "Natuurlijk is dit geen degradatiekraker", zegt Ajax-fan Peter Westland. "Er is nog niet eens een kwart van het seizoen gespeeld. En Ajax gaat natuurlijk niet degraderen." Geldt dat ook voor FC Utrecht? "Haha, dat denk ik ook niet", lacht hij. Om vervolgens een kleine plaagstoot uit te delen. "Maar als er één van de twee degradeert dan is dat natuurlijk FC Utrecht."
Zijn tennisvriend Theo Uijttewaal hoort de woorden glimlachend aan. "Die opmerking is natuurlijk door angst gedreven", zegt de FC Utrecht-fan. "Het laat de totale verlamming van Ajax zien."
De vrienden zijn al een leven lang fan van hun club en proberen verwoed hun clubliefde door te geven. Bij Peter is dat gelukt. Zijn drie kinderen zijn ook Ajacied. "Ze speelden bij hun sportclubs altijd met nummer 14", laat hij trots weten. Bij Theo is werk aan de winkel. "Ik heb een kleindochter van vier die van mijn schoonzoon een Ajax-pak heeft gekregen. Dus ik ga binnenkort met haar naar de fanshop van FC Utrecht."

'We maken Ajax kapot'

Bij Cleo Krijgsman en Anneleen Mesker begint de spanning langzaam op te lopen. Ze spelen in hetzelfde voetbalteam bij Rivierwijkers, maar staan zondag tegenover elkaar als Utrecht-fan en Ajacied. "Ik zei in de groepsapp: we maken Ajax kapot zondag", zegt Cleo. "Maar toen grapte iemand uit mijn team dat Ajax al kapot is."
Anneleen is dan ook somber gestemd voor de wedstrijd. "Het is altijd lastig in de Galgenwaard, zeker nu Ajax het slecht doet." Ze werd ooit fan van haar club in de tijd van Ibrahimovic, Van der Vaart en Sneijder. "Maar nu is het geen team, het zijn allemaal individuen. Dat maakt dit seizoen een beetje pijnlijk om te kijken." Ze hoopt op een ommekeer nu Louis van Gaal en Michael van Praag weer terug zijn bij de club en hoopt dat meer jeugdspelers een kans krijgen.
Cleo met haar vader in de Galgenwaard
Cleo met haar vader in de Galgenwaard © Ingezonden foto
Waar Anneleen wel zag aankomen dat haar team er dit seizoen slecht voor stond, hield Cleo wedstrijden lang hoop. "In het begin dacht ik: we beginnen slecht, maar het komt wel weer goed." Al jarenlang gaat ze samen met haar vader naar de Galgenwaard. En het ene seizoen gaat nu eenmaal beter dan het andere. Maar dit seizoen wordt het geduld wel erg op de proef gesteld. "Tegen Almere City [0-2 verlies] keken mijn vader ik elkaar aan en zeiden: dit is wel echt drama."

'Verschrikkelijk'

Peter en Theo zijn het met hen eens. "Wat er nu bij Ajax gebeurt is verschrikkelijk. Het is beleidsmatig helemaal misgegaan", zegt Peter. Hij deelt met Anneleen de mening dat het aanstellen van Sven Mislintat als technisch directeur het slechtste is wat de club kon overkomen. "Zijn aangekochte spelers missen het niveau, ze zijn Ajax-onwaardig. Ik hield van Ajax vanwege het mooie, verzorgde totaalvoetbal. Daar zie je niets meer van terug. Passes van nog geen vijf meter mislukken.”
Ook Theo heeft in de Galgenwaard weleens een beter team gezien. "Maar ik ben niet pessimistisch. We zitten nu in een rotfase, maar we pakken het wel weer op." Hij hoopt daarbij dat trainer Ron Jans de spelers meer tot een elftal kan smeden.

Belangrijkste wedstrijd

Waar de wedstrijd tegen Ajax voor FC Utrecht-fans de belangrijkste wedstrijd van het jaar is, wordt dat door Ajacieden niet zo gezien. "Dat is inderdaad andersom veel groter. Voor mij speelt dit niet echt", zegt Peter. Voor hem blijven de wedstrijden tegen Feyenoord veel belangrijker. Al wil hij de laatste tumultueuze wedstrijd die eindigde in een 0-4 nederlaag het liefst vergeten.
Peter met zijn dochter Evie in de Johan Cruijff Arena
Peter met zijn dochter Evie in de Johan Cruijff Arena © Ingezonden foto
Anneleen snapt wel hoe diep de wedstrijd bij de Utrechtse fans leeft. Haar vader is fan van FC Utrecht en nam haar een keer mee naar de Galgenwaard toen er tegen Ajax werd gespeeld. "Het wordt een erg moeilijke zondag."
Voor Theo en Cleo vormt de strijd met Ajax wel het hoogtepunt van het jaar. Theo kan nu al genieten van de sfeer die hij zondag verwacht. Cleo geeft het ook onomwonden toe: de chaos in Amsterdam is voor de FC Utrecht-fan een lichtpuntje in een donker seizoen. "Het is ook wel lekker als Utrecht-fan om te zien hoe slecht het met Ajax gaat", zegt ze. "Als het niet zo slecht ging met Ajax was het nog pijnlijker geweest, dit maakt het nog verdraagzaam."

Geen felicitatie, wel een biertje

De vraag die nu nog als een donkere wolk boven hen hangt, laat zich makkelijk raden. Wat als de club van de ander wint? "Ik denk dat ik er dan heel weinig over ga zeggen totdat Cleo een vervelende opmerking maakt", denkt Ajacied Anneleen. Zou Cleo omgekeerd ook Anneleen feliciteren met een Amsterdamse overwinning? "Nee, dat zeg ik heel eerlijk", lacht ze. "Maar ze zou wel een biertje van mij krijgen."
Theo wil Peter best feliciteren in het geval Ajax wint. "Je moet toch sportief zijn", zegt hij. Omgekeerd kan hij beter oppassen als zijn FC Utrecht wint. "Ik denk dat ik hem dan voor zijn bek sla", grapt Peter. "Nee hoor, dan feliciteer ik hem met de overwinning. We zijn beiden wat ouder, dat scheelt wel. Vroeger kon ik letterlijk niet eten na een nederlaag, maar nu kan ik het meer relativeren."