Aanhouding voor dood Utrechtse Juan: 'Speurwerk leidde naar Frankrijk, vermoedelijk kenden ze elkaar'

© Koen Laureij
Utrecht - De politie heeft een 28-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Juan Rivera-Trujillo uit Utrecht.
De verdachte is na wekenlang recherchewerk getraceerd in Frankrijk. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in voorlopige hechtenis.
Juan (58) woonde in het centrum van Utrecht. Nadat er eind september een melding bij de politie binnenkwam dat hij al enige dagen niet was gezien, vonden agenten hem in zijn woning.
Hoe hij precies is aangetroffen is niet bekend, maar het Team Grootschalige Opsporing van de politie startte direct een onderzoek en daaruit bleek dat er sprake is van een misdrijf.

Vermoedelijk bekenden van elkaar

De politie vermoedt dat de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden. "We denken wel dat er een bepaalde relatie is geweest", zegt woordvoerder Wim Hoonhout. "Maar wat voor relatie en hoe ze elkaar dan precies kenden, dat is nog de grote vraag."
De politie vindt het op dit moment niet aannemelijk dat er meer betrokkenen zijn, maar wil het ook niet uitsluiten. Het onderzoek is nog in volle gang. "We hebben afgelopen weekend met de verdachte gesproken en gaan dat de komende dagen weer doen. Vooral om te achterhalen wat zijn rol is geweest.”
Politie over aanhouding voor dood Juan in centrum van Utrecht

Verkleed als vrouw

Juan is geboren in Venezuela, maar woonde al vele jaren in Utrecht. Hij was een bekend gezicht in de Utrechtse binnenstad. Hij heeft op verschillende locaties gewoond, waaronder in kraakpanden. Sinds maart 2023 woonde hij op de Teugelhof in het centrum van de stad. Hij verkleedde zich soms als vrouw en ging dan als Claudia door het leven.
De dood van Juan is niet onopgemerkt gebleven in het buurtje in de Utrechtse binnenstad. “Afschuwelijk wat er gebeurd is", zegt een buurvrouw. "Ik heb gezien dat het afgezet was. Maar ik ben niet gaan kijken ofzo. Kende hem ook niet.”

Bureau Hengeveld

De zaak-Juan kwam vorige week aan bod in Bureau Hengeveld. Er kwamen na de uitzending meerdere tips binnen. "De gouden tip zat er niet bij, want de verdachte zat ook in Frankrijk", zegt woordvoerder Hoonhout. "Toch zijn er als politie ontzettend blij mee, want alle informatie is weer een stukje van de puzzel die we willen oplossen." Ook nu nog hoopt de politie op tips en camerabeelden.