UMC Utrecht doet mee aan groot onderzoek naar langdurige covidklachten

Utrecht - Onderzoekers van academische ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, gaan onderzoek doen naar langdurige coronaklachten. De projecten worden gefinancierd door Stichting Long Covid (SLC) uit Bilthoven.
Aan de hand van vier onderzoeksprojecten gaan de academische ziekenhuizen de oorzaken van langdurige coronaklachten onderzoeken. "We zijn ongelofelijk blij dat het gelukt is om een unieke samenwerking tussen onderzoeksteams uit vijf UMC's en andere onderzoekscentra tot stand te brengen", laat SLC weten. De stichting zegt dat hiermee "een stevige basis" wordt gelegd voor meer onderzoek naar long covid in Nederland.
Ernstige klachten
Over long covid is nog veel onduidelijk. Volgens schattingen hebben meer dan een miljoen Nederlanders langere tijd klachten overgehouden aan een coronabesmetting. De meesten kwamen er uiteindelijk weer van af, maar een minderheid van deze mensen heeft zulke ernstige klachten aan de infectie overgehouden, dat die hun leven beheersen.
"Ze hebben vaak al drie jaar ernstige klachten en zijn niet in staat om te werken", zegt SLC. Volgens de stichting gaat het om honderdduizenden Nederlanders. Het door de overheid ingestelde Maatschappelijk Impact Team schatte in juni dat het om zo'n 90.000 mensen gaat.
Neurologische problemen
De projecten die binnenkort van start gaan, richten zich op allerlei fundamentele zaken rond langdurige covidklachten. Zo wordt onder leiding van het UMC Utrecht onderzocht wat de oorzaak is van neurologische problemen bij post-covidpatiënten. Veel patiënten hebben bijvoorbeeld last van concentratieproblemen, pijnklachten en extreme vermoeidheid.
Stichting Long Covid hoopt dat de projecten oplossingen en behandelmethoden een stap dichterbij zullen brengen. "Dat is waar patiënten om staan te springen", aldus de stichting. Om de projecten voort te kunnen zetten, zullen wel meer donaties nodig zijn dan de bijna 1,5 miljoen euro die SLC eerder ophaalde.